Helyi közélet

2008.10.21. 20:39

Karácsonyi pontyok a halászok hálójában

<p>Elep - A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavaiból másfél hónap alatt ezerötszáz tonna halat emelnek ki, melynek egy része a karácsonyi ünnepi asztalokra kerül. <dia width="900" height="700" alt="Lehalászás a Hortobágyon 2008.10.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lehal_sz_s_a_Hortob_gyon_2008_10_21_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Lehalászás a Hortobágyon 2008.10.21." /></a></dia></p>

A hónap első felében kezdték meg a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. nyolc tóegységében az őszi lehalászást, ami a november közepéig tart.

Ez alatt a társaság által egy év alatt megtermelt 2200 tonnás mennyiségből közel ezer tonna pontyot, 400 tonna busát, 60 tonna amurt és 40 tonna ragadozó, illetve egyéb fajtájú halat emelnek partra, majd tárolnak a karácsonyi ünnepekig, illetve a jégolvadást követő tavaszi halászatig.
Az elepi tóegységnél kedd délelőtt a sajtónyílvánosossága előtt bemutatott lehalászás alkalmával Puskás Nándor a zrt. vezérigazgatója elmondta, a társaság 1,4 milliárdos árbevételét idén várhatóan tíz százalékkal fogják megnövelni.

Ez köszönhető a halgazdaság jó hazai és külföldi piaci poziciójának, amit a hortobágyi hal magas minőségi paraméterei mellett a szinvonalas kiszolgálás teremtett meg.

A társaság egyre nagyobb menyiségben ad el élő és feldolgozott halat az uniós országokban. A korábban nagy reményekkel megkezdett németországi biohalértékesítés az ottani cégek piacvédő tevékenysége miatt visszaszorult, így a zrt. a keleti piacokon próbál pozíciót szerezni.
A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a megnövekedett termelési költségek - jelentősen drágult a takarmány, emelkedtek az energia árak és a munkabérek - miatt a korábbi évek stagnálása után, idén 10-12 százalékkal nőtt a hal kis- és nagykereskedelmi ára.
A halgazdaság évente közel kétszáz millió forintot fordít fejlesztésre, elsősorban tórekonstrukcióra, de jut pénz jármű- és gépbeszerzésre is. A jövő évi fejlesztésről szólva a vezérigazgató elmondta, Nagyhegyes-Elepen megkezdik egy új feldolgozó üzem építését, amely, ha elkészül Európa egyik legmodernebb ilyen profilú létesítménye lesz.

Égerházi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában