Új elsőfokú eljárás indul a félmilliárdos csalási ügyben

Akt.:
Tárgyalás Sz. F. ügyében a Debreceni Ítélőtáblán
Tárgyalás Sz. F. ügyében a Debreceni Ítélőtáblán - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A megvádolt személyi bankár több százmillió forintos kárt okozott egy év leforgása alatt.

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hétfőn a Debreceni Törvényszék tavaly decemberi határozatát annak a személyi bankárnak a büntetőügyében, aki a vád szerint közel félmilliárd forint kárt okozott illegális értékpapír-tranzakciókkal. Háger Tamás tanácsa – tájékoztatott a táblabíróság – lényeges, felderítetlenségből és részben a tényállás megállapításának hiányából eredő, a fellebbezési eljárásban nem orvosolható megalapozatlanság miatt döntött így. Egyben új eljárásra utasította a Debreceni Törvényszéket, de azt már a törvény értelmében egy másik elsőfokú tanácsának kell lefolytatnia.

Sz. Frigyest a törvényszék 5 év börtönbüntetéssel sújtotta folytatólagosan elkövetett csalás bűntett kísérlete és hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt. A tavaly ítélet arról rendelkezett, hogy a férfi legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Kihasznált ügyfél

A vádlott 2007-től egy pénzintézet debreceni fiókjánál dolgozott személyi bankárként. Meghatározott ügyfélkört szolgált ki, rendszeresen kapcsolattartás mellett kezelte portfóliójukat (az általuk birtokolt befektetési eszközöket).

di_birosag-2

Fotó: Derencsényi István

A bíróság által megállapított tényállás szerint Sz. Frigyes felismerte, hogy a bankjánál bizony vannak hiányosságok az ellenőrzés rendszerében, s ezt kihasználva 2011 szeptemberétől 2012 augusztusáig fedezet nélküli értékpapír (certifikát) tranzakciókat folytatott ügyfelei folyószámlájáról. Egyik ügyfele számláján 179 külföldi értékpapír tranzakciót teljesített, amiket le is könyvelt. E tranzakciókból közül azonban mindössze kettőre adott megbízást maga az ügyfél… Vagyis Sz. Ferenc az elsőfokú bíróság szerint, ügyfélmegbízás nélkül, jogtalan haszonszerzési céllal végzett külföldi értékpapír tranzakciókat az ügyfél számlájára a bank megtévesztésével, annak kockázatára, eszközei terhére.

Rosszul sáfárkodott

Az ítélőtábla közlése alapján, a vádlott német értékpapír tranzakciókat kötött az érintett ügyfél euró számlájáról. Amikor az pozitívvá változott, a nyereséget elutalta az ügyfél forint számlájára, vagy egy, a családban lévő más személy számlájára, vagyis a nyereséget a bank eszközeinek felhasználásával realizálta.

Azonban Sz. Frigyes folyamatosan rossz pénzügyi döntéseket hozott, s olyan hatalmas veszteséget csinált, aminek sem a csökkentése, sem az eltüntetése nem volt lehetséges. Többször aláírt a névtulajdonosok helyett az átutalási megbízásokon, bankbizonylatokon. Az ügyfelek értesítési címét a számítógépes rendszerben megváltoztatta, illetve törölte az értesítési címeket. Mindezekről a megbízás nélküli tranzakciókról az ügyfelek azért nem tudtak, mert nem kérték a számlaegyenleg postai kézbesítését.

A tényállás szerint a férfi mintegy másfél millió euró és négyezer dollár kárt okozott (ez mai árfolyamon mintegy 470 millió forint), ami kapcsán a sértett bank polgári jogi igényt jelentett be.

HBN