Új diagnosztikai központ létesült

Új diagnosztikai központ létesült
© Fotó: Matey István
Debrecen – A szakember szerint ötven év felett indokolt lenne a bélrák-szűrés.

Új, gasztroenterológiai rendelőt adtak át kedden Debrecenben. A Nyugati utca 28. szám alatt található Endomedix központ célja, hogy megkönnyítse az olyan betegségek megelőzését, kiszűrését, illetve ellátását, mint például a vastagbélrák, a laktóz- vagy fruktózintolerancia.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Az átadón dr. Takáts Alajos, a budapesti székhelyű, Endomedix igazgatója elmondta, hogy az eddig hat rendelővel (Budapest, Gyula, Győr, Miskolc, Siófok, Veszprém) bíró cég korábban is próbált már Debrecenben központot nyitni, ám akkor ez nem sikerült. Az előzetes felmérések alapján viszont most jó eséllyel szükség lesz rájuk, révén az endoszkópos vizsgálatok esetében igen hosszúak a várólisták.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Dr. Szegedi László, a debreceni intézet vezetője kifejtette, hogy fő profiljukba a vastagbélrák szűrése tartozik (amely a legkorszerűbb műszerekkel zajlik), de emellett gyomortükrözést, polipeltávolítást, ételintolerancia- és szövettani vizsgálatokat is végeznek.

A bejelentkezés a cég budapesti telefonközpontján keresztül történik. Szegedi László külön kiemelte, mivel a vastagbélrák sajnos igen sűrűn előforduló betegség, így az ötven év körüli lakosságnak mindenképpen javasolt szűrésre mennie.

HBN​