9 kaja, aminek semmi keresnivalója nincs a hűtőben

Akt.:
9 kaja, aminek semmi keresnivalója nincs a hűtőben
© Fotó: telegraph.co.uk
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Vannak élelmiszerek, amelyeknek semmi keresnivalója a fridzsiderben, bár ennek ellenére szinte mindannyian ott tartjuk őket. Tévesen, hiszen nem minden ételnek, hozzávalónak tesz jót a hűtött tárolás. A következőkben tisztázzuk a leggyakoribb hűtős bakikat.

1. Paradicsom

Egy közelmúltbéli kutatás tette egyértelművé, hogy a paradicsomnak bizony sokkal tágasabb a frigón kívül. Télen eleve nem igazi az íze, de hűvös levegőn tovább veszít az aromájából, hiszen kihalnak belőle azok az enzimek, amelyek a zamatáért felelősek. Szobahőmérsékleten tárolva azonban egy hétig finom marad.

Fotó: telegraph.co.uk Fotó: telegraph.co.uk ©

2. Kenyér

Általános tévhit, hogy a kenyér hűtés esetén tovább megőrzi a minőségét, de valójában csak kiszárad és hamar állottá válik. Ha már mindenképp tartósítani akarjuk, inkább rakjuk a fagyóba, így három hónapon belül még fogyasztható.

3. Hagyma

A hagymának nem a hűtő, hanem sötét, száraz hely kell, ahol lehetőleg nem érintkezik más zöldségekkel. A gázok, amelyeket egyes zöldségek termelnek, hamar tönkretesznek másokat, így például a krumpli és a hagyma egy helyen való tárolása sem bizonyul túl jó ötletnek.

4. Avokádó

A boltokban szinte csak éretlen avokádót kapunk, ezeket semmiképp ne hűtsük le, ajánlatos várni, amíg alkalmassá válik a fogyasztásra.

5. Bazsalikom

Sokan a friss fűszernövényt is jobb helyen tudják a hűtőszekrény polcain, de valójában úgy kell vele bánni, mint egy csokor friss virággal: állítsuk nyugodtan vízbe és tegyük olyan helyre, ahol nem éri közvetlen, erős napfény, így sokáig friss marad.

6. Élesztő

Elég ha szekrényben tároljuk, még akkor is, ha már felbontottuk, hisz a magas sótartalomnak köszönhetően nem romlik meg.

7. Torta

Sokáig egyetlen torta sem őrzi meg a minőségét, de ez nem jelenthet gondot, hiszen huzamosabb ideig senki nem tud ellenállni a kísértésnek, valahogy mindig elfogy… 🙂 A hűtő nagy ellensége ennek a finomságnak, hiszen kiszárítja, ehetetlenné teszi. Kivételt képeznek természetesen azok a cukrászremekek, amelyek fagyit, krémsajtot, vagy esetleg tejszínhabot tartalmaznak, ők mindenképp megkövetelik a hűtött eljárást.

Fotó: telegraph.co.uk Fotó: telegraph.co.uk ©

8. Ketchup

Itt nagyon eltérőek a vélemények és szokások, de az igazság az, hogy ha a ketchupot egy hónapon belül elfogyasztjuk, akkor nyugodt szívvel tárolhatjuk szobahőmérsékleten.

9. Banán

Nos, a szabály ugyanaz, mint az avokádó esetében: éretlen banánt óriási hiba fridzsiderfogságra ítélni, különben sosem lesz az igazi.

– telegraph.co.uk –
hirdetés