Úgy tűnik, a DKV-nál megéri reklamálni: ezt tegyük, ha otthon maradt a bérlet, és büntet az ellenőr

Akt.:
Nem árt tisztában lenni utazás előtt, hogy a saját bérletünket hoztuk-e el, vagy van-e jegyünk
Nem árt tisztában lenni utazás előtt, hogy a saját bérletünket hoztuk-e el, vagy van-e jegyünk - © Illusztráció: Molnár Péter, archív
Debrecen – Akkor lehet esély a büntetés elengedésére, ha az ügyfél írásban megteszi panaszát.

A DKV Zrt. üzletszabályzata szerint ha az ellenőrzés alkalmával az utas nem tudja a már meglévő, érvényes bérletét felmutatni, lehetősége van arra, hogy azt utólag tegye meg 5 munkanapon belül a vállalat ügyfélszolgálatán. Az utólagos bemutatás költsége 400 forint – tájékoztatta a Naplót a közlekedési vállalat illetékese.

Szabályos és jogszerű

A DKV-t egy hozzánk érkezett levél alapján kerestük meg. Mint azt olvasónk leírta, az unokája az édesanyja bérletét vitte magával, ám ezt már a villamoson az ellenőr vette észre, aki a bérletet a gyerektől a helyszínen bevonta és közölte, a kiváltásáért az ügyfélszolgálaton 4 ezer forintot kell fizetni. Másnap az édesapa ment kiváltani az utazási szelvényt és egyúttal bemutatta a gyermeke érvényes bérletét.

A pótdíjat azonban vitatta és részletesen leírta a bérletcserével kapcsolatos esetet. Ebben – derült ki a DKV válaszából – további, addig a közlekedési vállalat számára ismeretlen információkat is feltárt. Ezek, valamint a jegyellenőr meghallgatása alapján megállapították, hogy az ellenőr szabályosan és jogszerűen intézkedett, az idegen bérlettel való utazás valóban pótdíjazással jár, de a panaszban feltüntetett indokok alapján méltányosságból a vállalat engedélyezte az ügy bérletbemutatási díjjal, azaz 400 forinttal történő rendezést.

Szerződés a várossal

A DKV illetékesétől természetesen azt is megkérdeztük, hogy a leírt egyedi eset-e, vagy aki reklamál, annak automatikusan elengedik a pótdíjat. A válasz lényege, hogy a 4 ezer forintos pótdíj kiszabása törvényes, ám azt a vállalat csak akkor tudja elengedni, ha a büntetés körülményeinek részleteit megismeri, és azok alapján törölhető a pótdíj. Jelen esetben ezért kellett az apának leírni a bérletcsere esetét, és ezt megismerve döntött a DKV a pótdíj elengedéséről.

Tehát az utólagos bérletbemutatási díj nem egyedi elbírálás alapján működik. A bérletbemutatás intézménye és szabályozása egy régóta fennálló rendszer. Bérletbemutatási díjjal az rendezheti esetét, aki a pótdíjazást megelőzően már rendelkezett érvényes bérlettel, de azt az ellenőrzés során nem tudta felmutatni. Ennek szabályait és mértékét a DKV üzletszabályzata és Debrecen várossal kötött közszolgáltatási szerződése rögzíti. A bérletbemutatási díj mértéke minden esetben 400 forint, ami tulajdonképpen az adminisztráció költségéhez járul hozzá minimális mértékben – tájékoztatott a DKV illetékese.

HBN–KZS

Címkék: , ,