Úgy mehetett nyugdíjba, hogy megvalósult élete nagy álma

Farkas Zoltánné
Farkas Zoltánné - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Esztár – Negyven év munka után nyugdíjasként fogja élni életét Farkas Zoltánné, aki sokat tett az idősebb korosztályért.

Farkasné Ica sorra vette életútját, munkájának fontosabb állomásait. Hangsúlyozta, az egészségügyet és a szociális ügyet nem lehet egymástól elválasztani, szoros az összefüggés közöttük. Ica nyugdíjazása után is aktív, otthoni szakápoló Pocsajban, Esztárban, Hencidán és Kismarjában.

Pályáját 1978. július elsején kezdte óvónőként Esztárban. Aztán a gyerekei születése után, 1986-ban lett az esztári idősek klubjának vezetője, akkor még Pocsaj gesztorálásában három község, Pocsaj-Esztár-Kismarja településekkel karöltve. A nappali ellátáson kívül a szociális alapszolgáltatások, házi gondozás, étkeztetés tartozott az idősek otthonában végzett munkájához.

Segítség sok helyről

Mindig azon volt, hogy miként tudna többet és többet tenni az idősekért. – Állandóan csak olyat terveztem, amit úgy gondoltam, meg tudok valósítani. Persze segítséggel, de mindig, mindenhez én kerestem fel a támogatót, segítőt, kapcsolatokat építettem, bejártam az országot, tréningeken vettem részt. Kapcsolatom jó volt a csapat tagjaival, a három község vezetésével, a szomszédos falvakban dolgozó kollégákkal – mondta Farkasné.

Célként lebegett előtte egy bentlakásos idősek otthona létrehozása. Az akkori tiszteletes, Jenei Zoltán ebben partner volt, ketten vágtak bele a tervek készítésébe. Együtt álmodták meg az otthon létrehozását, de az akkori finanszírozás miatt az egyház nem tudta megvalósítani a remeknek vélt ötletet. Farkasné 1990 óta önkormányzati képviselő-testületi tag is, felvetésére az önkormányzat hozzájárult a pályáztatáshoz. Az esztári emberek, akiknek szükségük lett volna az otthonra, elkerültek más település otthonaiba, de ekkor ő ígéretet tett nekik, hogy ha sikerül, és az „álom valóra válik”, visszahozza őket a saját szülőfalujukba. Az álom sikerült, 1996. február 1-jén 15 férőhellyel megnyílt a bentlakásos otthon. Három év múlva pályázati, valamint holland segítséggel tíz férőhellyel bővítették.

További bővítés

Farkasné munkásévei alatt több akadályba, problémába is ütközött. Az otthon, mint kiderült, csak ideiglenes működési engedéllyel rendelkezett. Cél az volt, hogy véglegesítsék az engedélyt. Ekkor egy változásnak köszönhetően 2011-ben a református egyház vette át az önkormányzattól a működtetést, így ezek a gondok megoldódtak. Az egyház rekonstrukcióra, bővítésre tudott pályázni, így további 10 férőhellyel bővíteni tudták.

– Az élet úgy hozta, hogy innen elkerültem, és egy berettyóújfalui cégnél voltam szakmai vezető, ott házi segítségnyújtással foglalkoztam. 15 település tartozott ide, de időközben finanszírozási gondok miatt a cég rövid időn belül megszűnt, és egy másik helyre kerültem, innen jöttem nyugdíjba ez év július 1-jén – sorolta Farkas Zoltánné, aki továbbra sem szakad el a munkától. Az otthoni szakápolást tovább folytatja addig, amíg azt egészségi állapota engedi.

– Nagyné Kelemen Mónika –


Angéla munka közben
Csökmő - „A mézes legyen ízletes, hibátlan, a díszítés pedig kifogástalan” – vallja munkájáról Kovács Angéla. Van a kis bihari faluban, a Cserepes utcán egy kis ház, hosszú verandával, ahol a három gyerek zsivaja mellett állandó az ínycsiklandó mézeskalács illat. Aki ide betér, az annyi szépségge...

Milák Róbert festőművész
Nyíradony, Nyíracsád - A közelmúltban nyílt tárlata a nyíradonyi művelődési házban a roma származású Holló-díjas festőművésznek. A nyíracsádi festőművész festményeit csodálhatták meg a nyíradonyi műszeretők a Móricz Zsigmond Művelődési Házban nemrégiben. Milák Róbert 1979-ben látta meg a napvilág...

Szőllősi Roland elképzelését, ötletét dicséri a szép vasúti környezet
Pocsaj - Ritka jó tulajdonsággal rendelkező ember az, aki a saját faluja sorsát, rendezettségét a szívügyének tekinti. Közéjük tartozik Szőllősi Roland, a Pocsaj-Esztár, Konyár és a Kismarja vasútállomások értékesítési vezetője, üzemeltetője. A vasút az élete, az emberek elégedettsége mindennél font...