Ugandától Oroszországig: a karneváli menet fellépői

Ugandától Oroszországig: a karneváli menet fellépői
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Bemutatjuk a karneválon fellépő hazai és külföldi művészeti csoportokat!

Debreceni Majorette Együttes és a Debreceni Zenede Ifjúsági fúvószenekara

A Debreceni Majorette Együttes számos hazai és nemzetközi verseny, fesztivál nyertese, a Debreceni Virágkarnevál többszörösen díjazott felvezető csoportja. Idén együtt lép fel az ország első Nívó-díjas együttesének apraja és nagyja a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekarával.

Debreceni Maskara Alapítvány

A csoport 2002-ben alakult, jelenleg három korosztályban dolgoznak, a legkisebbektől a legnagyobbakig. A csoport számos magyar bajnoki címmel büszkélkedik, valamint nemzetközi eredményeik is igen kiemelkedőek, több Európa- és világbajnoki címet szereztek már. Bejárták Európát, ahol nemzetközi fesztiválokon és versenyeken szerepeltek. A csoportot magyar katonazene egyik legnagyobb múlttal rendelkező együttese a Debrecen Helyőrségi Zenekar kíséri Pál István vezényletével. A csoport vezetője: Tóthné Szabó Gabriella

Debreceni Népi Együttes

Az 1950-ben alakult együttes tevékenysége sokrétű, de alapja a magyar nép hagyományos tánc- és zenei kultúrája. A tavalyi karnevál díjnyertes csoportja Örökös Kiváló Együttes Címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbedíjjal is büszkélkedhet.

  • Tánckarvezetők: Szőke Henrietta, Puskás László
  • Művészeti vezetők: Veres Tamásné Hercz Beáta, Vámosi István
  • Együttes vezető: Hercz Vilmos

Diamond Fitness SE

A Diamond Fitness sportegyesület célja, hogy a gyerekek fiatal korukban megszerethessék a sportot és az ezzel járó egészséges életmódot. Az egyesület több magyar bajnokkal büszkélkedhet, részt vesz minden országos versenyen és vállal fellépéseket, melyek a mozgás szeretetét hirdetik.

Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület

A Feeling Táncstúdió táncosai számos külföldi turné, hazai felvonulás és nívós rendezvény állandó fellépői, akik különleges, egyedi megjelenésükkel, a színes strucctollas kellékekkel mindig elkápráztatják a nézőket.

Leddance Hungary

A LedDance Hungary önálló társulatként működik immár öt éve. A tradíciókat ápolva, a hagyományokat tovább örökítve, a fiatalos és modern kor igényeihez igazodva nyújt lenyűgöző élményeket a közönség számára. A „led dance” egyedi látványtánc magyarországi meghonosítóiként az ország legnívósabb rendezvényein, országos és nemzetközi óriásvállalatok kis- és nagyrendezvényein is számtalanszor szerepeltek már. A csapatot a Debrecen Big Band kíséri. Produkciós vezetők: Dér István és Tóth Aliz.

Lesz Dance Tánc- és Sport Egyesület

A kilenc éve alakult egyesület számos kiemelt aranyminősítés, területi és országos bajnoki cím mellett négy nívódíjas koreográfiával is büszkélkedhet. Fő profiljuk: latin-amerikai standard és showtánc, versenytánc.

Zenei vezető: Daróczi László. Művészeti vezető és koreográfus: Tóth Aliz.

Piruett Tánc Stúdió

A piruett növendékek az edzések során elsajátítják a klasszikus balett, a modern jazz tánc, a ritmikus gimnasztika és az akrobatika különböző elemeit, majd a táncokat koreográfiába öntve több magyar tánc szövetség show és modern tánc kategóriájában mutatják be a nagyközönség számára.

R&B Dance Hip Hop Tánciskola

Az R&B Dance Hip Hop Tánciskola fő profilja a hip-hop és streetdance alapú show tánc, céljuk a magabiztos, színpadkész táncosok kinevelése, akik többféle stílust ismernek és művelnek. Táncosaik évről évre igazi karneváli hangulatot teremtenek lelkesedésükkel, felszabadult jókedvükkel.

Valcer Táncstúdió

A Valcer Táncstúdió 27 éve áll a táncot kedvelők szolgalatában Debrecenben és vonzáskörzetében. A stúdióban klasszikus tánciskolai táncok gyakorlásán túl a legtehetségesebb táncosoknak lehetőségük nyílik a standard és latin-amerikai versenytánctechnikák elsajátítására, és a versenyzésre. Az eltelt időszakban számos egyéni Országos Bajnoki címet mondhat magáénak, szinte valamennyi korcsoportban és versenyosztályban. Erőssége még a Valcernak a formáció és a mazsorett ami nagyban erősíti a közösségi szellemet, az összetartozás érzését a csapattagokban.

  • Művészeti vezető: Bíró Csaba és Dremák Éva
  • Táncpedagógusok: Havas Márta, Terdik-Tasi Tímea
  • Mazsorettek vezetői: Fekete-Erdei Melinda, Vass-Erdei Fruzsina

Zenetheatrum Színitanoda

A ZeneTheatrum tevékenységi köre több terültre terjed ki ; színházi produkciók, színi-tanoda, drámapedagógia, tanári továbbképzések, színházi nevelési programok, táboroztatás, csapatépítő tréningek -, de mindegyik központjában az élményekre, fejlődésre, tanulásra vágyó ember áll, legyen az akár felnőtt, akár gyermek.

Stelzen Art – Németország

Európa egyik legnépszerűbb gólyalábas csoportja másfél évtizede készíti extravagáns kosztümjeit. Mára mintegy 120 különböző csodateremtményt keltettek életre, melyből Debrecenbe idén is több mint tucatnyi varázsfigurát hoznak el. A csoport egyszerre játékos, mozgalmas és mágikus produkcióival sorra hódítja meg a nézők szívét világszerte, rangos fesztiválok díjait – és köztük a 2017-es virágkarnevál legjobb csoportjának járót is – besöpörve.

White World – Franciaország

A Lyonból Debrecenbe első ízben érkező francia gólyalábas csoport grandiózus produkciója a fehér szín tündöklő világába kalauzolja nézőit, mely éjszakai kivilágításban különösen pazar látványélményt ígér.

Párizsi Utcakabaré – Franciaország

A párizsi kabarék csillogó világát megidéző világhírű nizzai csoport tollas revügörljei és cilinderes akrobatái káprázatos jelmezeikben Debrecen tereit és utcáit garantáltan a francia Riviéra karneváli pezsgésével töltik meg.

Ballet Camara Társulat – Szenegál

A tánctársulat – melynek fáradhatatlan motorja Abdoul Camara táncművész, a szenegáli X-Faktor kétszeres győztese – szenegáli népi táncokat mutat be különleges hangszerekkel és autentikus öltözetben, mellyel Nyugat-Afrika turisztikai és kulturális értékeire hívja fel a figyelmet. Programjuk egyedülálló különlegessége a guineai hagyományokon alapuló óriás tökedényes tánc.

Jonce Hristovski Népi Együttes – Macedónia

A Szkopjéből érkező folklórcsoport 2002-ben alakult névadójuk népi ihletésű dalai és koreográfiái továbbörökítésének céljából. A 150 főt számláló, saját zenekarral érkező ifjúsági együttes számos európai fesztivál rendszeres résztvevője. Debrecenben több mint háromtucatnyi táncossal és zenésszel keltik életre a macedón népi előadóművészet hagyományait.

Narni Zászlóforgatói – Olaszország

Az 1980-ban alakult, három kontinens fesztiváljait megjárt olasz zászlóforgató-csoportot idén ismét a Virágkarnevál vendégeként üdvözölhetjük. A történelmi hűségre törekvő, zászlóforgatókat, dobosokat és fúvósokat egyaránt felvonultató együttes leglenyűgözőbb pillanatait a schermaglia elnevezésű gyakorlat nyújtja, mely a zászlóforgatás ősi, harci gyökereibe is betekintést nyújt.

Minho Nép Együttes – Portugália

Az észak-portugáliai Minho régió népi dal- és tánchagyományait aktívan gyűjtő, őrző és megelevenítő lisszaboni folklórcsoportot 1980-ban a Minho régióból származó, de a 80-as évektől már Lisszabonban élő alkotók alapították. A mára már négy kontinenst bejárt, számos népművészeti és kulturális szövetség tagjaként is ismert együttes egyben Lisszabon város fesztiváljának is főszervezője.

Yeditepe Folklóregyüttes – Törökország

A török néptánchagyományok jövő nemzedékeinek való továbbadási szándéka hívta életre 2012-ben a több mint száz fős isztambuli folklóregyesületet. Az egyesület csoportjai amellett, hogy helyi táncesemények szervezői, 2013 óta minden évben egy-egy európai város meghívásának is örömmel tesznek eleget. A csoport Magyarországon először a 2018-as Debreceni Virágkarnevál keretében lesz látható.

Magyar Chan Wu Szövetség – Sárkány- és oroszlántánc

A sárkány fontos ősi jelkép Kínában: egy félelmetes és egyben misztikus teremtés, mely a nemességet, kedvezést és bátorságot jelképezi; a kínaiak ünnepnapokon a sárkánnyal a jó időért és bőséges terményért imádkozva táncoltak. Az oroszlán számukra egy kedves fenevad: úgy tartják, hogy az oroszlántánc szerencsét és boldogságot hoz, valamint elűzi a rossz szellemeket.

Dustar Néptáncegyüttes – Baskír Köztársaság, Oroszország

Az 1982-ben a baskír fővárosban, Ufában alapított néptáncegyüttes egy három fellépőcsoporttal és utánpótlás-csoporttal rendelkező, több mint 100 főt számláló tánciskola szerves részét képezi. A Debrecenbe első ízben érkező, ám az orosz fesztiválvilágban már otthonosan mozgó Dustar a Baskír Köztársaság autentikus néptánckincsének színpompás világával ismerteti meg nézőit.

Stkip Sebelas April Egyetemi Táncegyüttes – Indonézia

Ázsia egyik legtitokzatosabb kultúrájának kincseivel örvendezteti meg a Virágkarnevál közönségét a nyugat-jávai Sumedang mintegy 60 táncosból és zenészből 2012-ben alakult folklórcsoportja. A Magyarországra még csak először látogató együttes tagjai tradicionális élőzenei kísérettel Jáva, Szumátra, Borneó és Pápua Új-Guinea egzotikus táncaiból nyújtanak ízelítőt.

No Feet Sztepptánccsoport – Csehország

A Debrecen csehországi testvérvárosából, Brnóból érkező tánccsoport Csehország egyik legsikeresebb sztepptánciskoláját, a No Feet Táncstúdiót képviseli az idei karneválon. Tízéves fennállása óta a stúdió több táncművésze már nemzeti, világ- és Európa-bajnoki címek birtokosa; idén a paderborni Saxaholics Szaxofonegyüttessel karöltve töltik meg élettel a Virágkarnevál fesztiváltereit.

Saxaholics Szaxofonegyüttes – Németország

A 2006-ban alakult, a pop, rock, reggae és filmzenei műfajokban egyaránt jártas paderborni ifjúsági szaxofonegyüttes a térzenéléstől az esküvőkön át a nemzetközi koncertekig számos alkalommal bizonyította már rátermettségét. Németországi testvérvárosunk képviselőjeként karneváli fellépéseik programját a brnói No Feet Sztepptánccsoport színesíti.

Rhythmic Mazsorettcsoport – Bulgária

A 2002-ben alakult sumeni ifjúsági mazsorettcsoport 16 éves fennállása alatt már több mint 1500 fiatalt vezetett be a mazsorett világába; iskolájukban napjainkban közel 120 tanuló 10 csoportban tanul. E Debrecen bolgár testvérvárosából érkező, helyi és nemzetközi versenyeken előkelő helyezéseket elnyert együttes tagjai hisznek abban, hogy a tánc révén a világ szebb és jobb hellyé tehető.

DRAŠKE MAŠKARE karneváli csoport – Horvátország

A világhírű Fiumei Karnevál rezidens karneváli csoportja – mely egyben a 2020-as év Európa Kulturális Fővárosát is képviseli Debrecenben – mintegy 60 aktív taggal büszkélkedhet, akik kézműves maszkjaik és különleges jelmezeik révén Olaszország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia fesztiváljainak is közkedvelt közreműködői.

Novosadska Koljada karneváli csoport – Szerbia

A Szerbiai Ifjúsági Szervezet karneváli csoportja korabeli szertartásokat idéző jelmezekben tradicionális, évszakokhoz kötődő pogány rítusokat elevenít meg, melyek rekonstruálása komplex egyetemi kutatómunkán alapul. Az együttes szülővárosát, az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet elnyert Újvidéket Debrecenben egy allegorikus virágkompozíció kiállításával is ünnepli.

Észak Gyermekei Néptáncegyüttes – Törökország

A 2008-ban alapított ankarai néptáncegyesület tevékenységének célja az előadó-művészeti oktatás mellett a hátrányos helyzetű gyerekek sikeres társadalmi beilleszkedésének elősegítése is. A török fővárosból érkező együttes több mint 300 tagot számlál, akik a tehetségkutató TV-showktól a nemzetközi sporteseményeken át négy kontinens fesztiváljaiig világszerte ünnepelt közreműködők.

Giove történelmi zászlóforgató csoport – Olaszország

Az olasz Giove város 1970-es években létrejött hagyományőrző egyesületének legfőbb célja a helyi történelmi tradíciók átörökítése, és köztük egy 1557-es helyi középkori felvonulás évről évre történő rekonstrukciója. Ez utóbbi mintegy 60 korhű jelmezes alakjából idén a Virágkarnevál közönsége is több tucatnyi zászlóforgatót és zenészt üdvözölhet.

Bihorul Folklóregyüttes – Románia

A román népi hagyományok méltó nagykövete az 1966-ban alapított nagyváradi együttes, melynek törzsét zenekar, szólisták, vokalisták és táncosok alkotják. Az együttes színes repertoárja Románia számos – bihari, bánsági, máramarosi, havasalföldi, olténiai és erdélyi – tájegységének táncait tartalmazza, melyekkel Európa több országában, illetve Afrikában és Ázsiában is felléptek már.

Team Gravity – Ghána, Bigéria, Ugandai Köztársaság és Magyarország

A Debreceni Egyetem külföldi és magyar hallgatóiból 2016-ban alakult, az afrobeat táncstílust képviselő tánccsoport számára a legfőbb küldetés közönségük magas színvonalú szórakoztatása. Nemzetközi összetételéből adódóan a csoport már puszta megjelenésével is Debrecen és a nagyvilág elválaszthatatlan kapcsolatát állítja reflektorfénybe.


Debrecen - A kéttucatnyi fellépővel indult fesztivál mára az egyik legnagyobb hazai rendezvény. Nemzeti ünnepünket, amikor az államalapításra emlékezünk és megszenteljük az új kenyeret, a cívisváros évtizedek óta a virágok fesztiváljával is köszönti. Az 1966-os első karnevál sikerén felbuzdulva a...

Debrecen - Vonulnak a kicsik s a világ fesztiváljainak legnagyobbjai is. augusztus 18., szombat Debreceni Vidámpark 9–19 óra: Libanap: ingyenes belépés a Vidámpark területére, meseelőadások, Galiba-csoportok fellépése 16 óra: Rollerbike-felvonulás Nagyerdei Stadion rendezvénytere 17 ór...

Debrecen - Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a karnevál idején. – Azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy megtelt a város, már nem lehet Debrecenben szállást találni, és a környéken se nagyon – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a a virágkarnevál biztonságos lebonyolítása ...