helyi kultúra

2019.10.26. 14:11

Kárpát-medence-szerte őrzik a szép hagyományt

Nem engedik feledésbe merülni, szavakba foglalják, papírra vetik a történeteket.

Ízes felvidéki kiejtéssel, izgatottan vagy magabiztosan, monotonon eldarálva vagy csillogó szemmel átélve, de valamennyien egy olyan történetet szólaltattak meg, melyet amatőrök írtak. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete először 11 éve hirdette meg életmeseírói pályázatát, melyre az otthon hallott történetek lejegyzését várták a szervezők. Ám a Parlamentben megrendezett díjkiosztóval nem ér véget a pályázat története, mert a beküldött írások legjobbjait minden évben kötetbe szerkesztve jelentetik meg. Ötödik éve pedig a családi igaz történetek felolvasására, illetve illusztrálására is versenyt hirdetnek. Az ideire ezen a hét végén került sor a megszokott helyen, a Belvárosi Közösségi Házban.

38 településről

A felolvasó verseny megkezdése előtt Radnainé Filep Ildikó, az egyesület vezetője ismertette az illusztráló verseny négy korcsoportjának az eredményét, ami a felolvasó versenyhez hasonlóan az arany-, ezüst- és bronzminősítést jelentette. A 25 erdélyi, felvidéki, délvidéki és hazai (köztük debreceni) településről benevezett 101 alkotásra 28 arany, 39 ezüst és 34 bronz minősítést osztott ki a zsűri. A tárgyjutalmak mellett a résztvevők és kísérőik plusz ajándékként a Szabó Magda Emlékházat is megtekinthették.Az V. Kárpát-medencei Életmese felolvasó versenyen 38 településről összesen 128-an vettek részt, a hazaiakon kívül a legtöbben Felvidékről és Erdélyből, de volt résztvevő Délvidékről és Kárpátaljáról is. A négy korcsoportban 32 arany, 69 ezüst és 27 bronz minősítést osztottak ki a zsűritagok. A résztvevőket az ajándékcsomagon túl ebédre és Ady-sétára is meginvitálták a szervezők.

ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában