Helyi közélet

2016.12.11. 13:42

A múzeumalapítóra, Bődi Istvánra emlékeztek Hosszúpályiban

Hosszúpályi - Tisztelők, tanítványok, kollégák, családtagok hármas évfordulót ünnepeltek.

Hosszúpályi - Tisztelők, tanítványok, kollégák, családtagok hármas évfordulót ünnepeltek.

A helytörténeti gyűjtemény alapításának 30., valamint az alapító születésének 85. és halálának 15. évfordulójáról is megemlékeztek pénteken Hajdú-Bihar megye egyik legrégebbi vidéki muzeális kiállítóhelyén, a hosszúpályi Bődi István Falumúzeumban. A magyarországi tájházhálózat részeként az UNESCO világörökségi várományos listáján is szereplő falumúzeum 1986-ban jött létre, Bődi István iskolaigazgató kezdeményezésére. Ő védette le az épületet a Hajdú-Bihar Megyei Műemléki Albizottságnál, illetve ő és az általa vezetett honismereti szakkörös gyerekek gyűjtötték össze azokat a műtárgyakat, amelyek máig láthatók a falumúzeum kiállításaiban.

Bődi István azonban nemcsak falumúzeumot alapított, hanem monográfiát is írt a falu történetéről. Történeti kutatómunkája elismeréseként a pénteken megtartott megemlékezés részeként szaktantermet neveztek el róla a helyi Irinyi József Általános Iskolában, ahol Kiss Csaba iskolaigazgató méltatta elődje munkásságát. A megemlékezők innen vonultak át a közeli falumúzeumba.

Megújultak a kiállítások

A zsúfoltságig megtelt kiállítóhelyen Berényi András polgármester Bődi Istvánnak a falu vezetésében betöltött szerepéről, Kozmáné Bődi Ildikó édesapja családfői erényeiről, dr. Bihari-Horváth László, a falumúzeumot 2005 óta gondozó muzeológus pedig Bődi István néprajzi gyűjtéseiről és a falumúzeum fejlődéstörténetéről tartott előadást. Az elmúlt tíz évben hosszúpályi önkormányzata összesen 11 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap és a kulturális minisztérium különböző szakpályázatain, melyek lehetővé tették, hogy minden téren folytatódjon az alapító által megkezdett szakmai munka. Bővült és korszerűvé vált az épület, megújultak a kiállítások, tudományos kutatómunka kezdődött, s hét múzeumi kiadvány is megjelent az elmúlt években. Az alapító emléke előtt tisztelegve a falumúzeum már 2006-ban felvette Bődi István nevét. A megemlékezés az ezt hirdető emléktáblánál, koszorúzással zárult.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában