U-16-os női kosárlabda EB Debrecenben

Debrecen – A kosárlabda utánpótlás Európa Bajnokságok kedvenc helyszíne Debrecen!

2008 (U18 fiú „B divízió”) és 2012 (U20 női „A divízió”) után már a harmadik (U-16 leány „A” divízió) utánpótlás kosárlabda Európa Bajnokságát rendezik meg Debrecenben. Európa legjobb 16 csapata-köztük a magyar- találkozik a cívisvárosban, július 31-e és augusztus 10-e között.

Becsky István az U-16-os EB Szervező Bizottságának operatív koordinátora: A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai szervezete (FIBA Europe) tavaly szeptemberben adta a rendezés jogát Debrecennek. Indoklásuk szerint az eddigi debreceni rendezések tapasztalatai kedvezőek voltak, a debreceni körülmények kiválóak, közel vannak egymáshoz a megfelelő színvonalú sportcsarnokok és a szálláshelyek. A mostani versenyre összesen 450 sportoló vezető és hivatalos személy érkezik. A szálláshelyük a Campus és a Sport Hotelben lesz, a mérkőzéseket pedig a Hódos Imre illetve az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokokban rendezik meg Az EB-hez kapcsolódóan klimatizálják (TAO pénzekből) az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokot, így ebben a teremben is lényegesen jobbak lesznek a sportolási feltételek nyáron.

Az elmúlt három évben 10 magyar utánpótlás kosárlabda bajnokságot rendezett meg Debrecenben a Cívis Kosárlabda Klub Kft, amely a mostani EB-t is szervezi a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének a felkérésére. Annak, hogy egy külső cég szervezi a kontinens viadalt az az előnye, hogy bérlőként igénybe tudja venni a sportcentrum csarnokait és a Sport Hotelt valamint a Campus Hotelt. Mindkét szálloda teljes kihasználtsággal működik majd az EB ideje alatt.

Mennyi pénzébe kerül Debrecennek, ennek az EB-nek a megrendezése?

A városnak nem lesz kiadása az EB-vel kapcsolatban, viszont a sportcentrumnak a Campus Hotelnek jelentős bevétele származik majd a versenyből. Számításaim szerint az előbb említett cégeknek összesen 85 millió Ft-ot utal majd át a rendezvényt szervező cég.

Várhatóan mintegy 4-500 szurkoló, családtag is ellátogat Debrecenbe az EB ideje alatt. Ők is alszanak, esznek, költenek valahol és ebből a város vállalkozóinak lesz bevétele, ami szintén fontos szempont.

A majdnem félezer hivatalos személy ellátásának megszervezése és a verseny lebonyolítása nem kis feladat, mennyien közreműködnek majd annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az EB lebonyolítása?

A szervezőbizottság létszáma 15 fő, a bizottság elnöke Pajna Zoltán Debrecen alpolgármestere. Ezen felül az önkéntesekkel együtt mintegy 60 személy segédkezik majd a kontinens verseny lebonyolításában.

Az U-16-os női EB a főpróbája lesz a jövő évi magyar-román közös rendezésű felnőtt női kosárlabda Európa Bajnokságnak, amelynek az egyik helyszíne Debrecen lesz.