Tyúktartásba fognak Szováton

Tyúktartásba fognak Szováton
© Fotó: Matey István
Hajdúszovát – 30 család 20-20 tyúkot kapott, tavaszig elfogyaszthatják.


A Hajdúszováti Roma Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által meghirdetett szociális agrárgazdálkodási és földprogramra 800 ezer forint támogatást nyert. Mint azt Nagy István elnök a Naplónak elmondta, a családok felkészítésen vettek részt, majd a tartáshoz alkalmas ólat kellett megépíteniük, akinek nem volt. A programot a 2016 tavaszán történő zárásig mentor figyeli, lényegében egy kikötés van: saját célra kell felhasználni a tyúkokat. Nem eladni, nem odaadni, hanem tartani egy picit, majd elfogyasztani.

Még tojhat is

A pályázatot még tavasszal nyújtották be, és remélték, hogy már nyárra megérkeznek a szárnyasok, de csak novemberben lehetett aláírni a szerződéseket, így az ünnepekre kerülhet a családokhoz a 20-20 tyúk, valamint a néhány zsáknyi kukorica, meg a tojótáp, ami talán még lehetővé teszi, hogy tojás is kerüljön az asztalra.

A roma nemzetiségi önkormányzat vezetője kiemelte, hogy a rendszerváltozás előtt minden második szováti udvarban tartottak állatot, a végcél az lenne, hogy ez a jó szokás újra természetes legyen, s a családok öngondoskodását segítsék.

Csütörtökön a szováti Magyari Imre utcában jártunk, ahol a családok örömmel fogadták a jószágokat. Volt, aki a sertésól mellett alakította ki a tyúkok helyét, s reményét fejezte ki az állattartás elsajátításában. Míg mások ismerkedtek az új helyzettel, és az ünnepi asztalra képzelték a sülthúst. Nagy István kérdésünkre elmondta, hogy látja értelmét ennek a pályázatnak, s szíve szerint mindazoknak segítene, akik most nem kaphattak tyúkot (körülbelül kétszer annyian kértek volna); figyelik a további pályázatokat, hogy még több család léphessen az öngondoskodás útjára.

HBN-BB