Tűzveszélyesebb időszak jön

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Odafigyeléssel megelőzhetőek a háztartásban keletkező tüzek.

Megkezdődött a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit, amelyek kellő körültekintés hiányában akár lakástüzeket is okozhatnak.

Több a tűz

A statisztikák azt mutatják, hogy a téli ünnepek időszakában megemelkedik a lakástüzek száma, ugyanis ilyenkor általában többet tartózkodnak otthon az emberek. A tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el és felügyelet nélkül hagyják, így a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen fel, ne eshessen le.

Segélyhívó

Ha mégis megtörténik a baj és tűz keletkezik az otthonában, mielőbb tárcsázza a 112-es segélyhívó számot!

ÉM


Adventi koszorú
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az adventi koszorú hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertyából áll. A lila szín a böjt, a bűnbánat, az önvizsgálat színe, a rózsaszín gyertya az örömöt, Szűz Máriát szimbolizálja. ÉKN [related-post post_id="4067472"] [related-post post_id="4067798"...

Illusztráció
Ricse - Egy családi házzal egybeépített műhely gyulladt ki vasárnap Ricsén. Dojcsák Dávid, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a ricsei Toldi Miklós utcában keletkezett tüzet a cigándi és a kisvárdai hivatásos tűzoltók oltották el, akik ezt követően átvizsg...