Tűzvész a bangladesi fővárosban

A legfrissebb adatok szerint legalább 117 ember halt meg a bangladesi fővárosban kitört tűzvészben – közölték pénteken helyi tisztségviselők.

A tűzoltóság közlése szerint egy “hihetetlenül gyúlékony” anyagot tároló illegális vegyszerraktár is táplálta a tüzet, amely egy transzformátor felrobbanásával kezdődött. A halottak száma várhatóan még emelkedni fog.

Legalább 117 ember halt meg, és a mentőalakulatok még mindig találnak holttesteket – közölte a bangladesi főváros önkormányzatának egyik tisztségviselője. A sérültek számáról nem érkeztek pontos adatok, csak annyit közöltek, hogy több száz embert szállítottak égési sérülésekkel kórházba. A sérülteket kezelő kórház égési osztályának vezetője elmondta, hogy a sérültek többsége testének több mint 30 százalékán égett meg. Már a 15 százalék is kritikusnak számít – tette hozzá az orvos.

A tűzoltóság közlése szerint a tűzvészt egy transzformátorban történt robbanás indította el Dakka egyik legsűrűbben lakott negyedében. A lángok gyorsan elérték a szomszédban lévő raktárt, ahol olyan, cipőkészítéshez használt vegyi anyagot tároltak, amely “hihetetlenül gyúlékony” – mondta el egy helyi tűzoltótiszt az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Amikor a lángok elérték a raktárt, az ott tárolt anyagok berobbantak, egy hatalmas tűzgolyót hozva létre, amely azonnal lángba borította a szomszédos épületeket. Szemtanúk elmondása szerint a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy az emberek azt sem tudták, mi sújtotta őket. Az égő házakban több százan rekedtek, menekülésüket a keskeny utcákon “lávafolyásként” lángoló vegyi anyagok is nehezítették.

Az áldozatok között van egy esküvő több mint negyven vendége is. A tűzoltóság közlése szerint a folyosón felállított tűzhelyek felrobbantak, elvágva az egyetlen menekülési útvonalat.

– Független Hírügynökség –