Tűzijátékkal „dobják fel” a bulit

Mindenki megtalálhatja a neki és a pénztárcájának tetszőt
Mindenki megtalálhatja a neki és a pénztárcájának tetszőt - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A legolcsóbb és a legdrágább pirotechnikai játékokat vásárolják a legtöbben.

Minden bizonnyal sok látványos, hangos házibuli lesz a városban az év utolsó napján, mivel egymást érték a vevők az elmúlt napokban azoknál a konténereknél, sátraknál, ahol alkalmi árusok olyan tűzijátékokat is árulnak, amelyek az év többi részében nem, csak szilveszter előtt kaphatók.

A szabadság érzése

– A drágább, több lövetű tűzijátékot kellene megvenni, mert az gazdaságosabb, mint a sok kicsi – jelentette ki egy középkorú férfi az egyik ilyen helyen, a Faraktár utcán, miközben sógorával egy nagy színes papírlapon a kínálatot tanulmányozta. Sipos Zsolt kérdésünkre elmondta: Fülöpről csak ezért érkeztek a megyeszékhelyre.

– A 17 ezer forintért 100 lövést tudó darab tetszik a legjobban, azt vesszük meg! Már tavaly is használtam ilyet és nagyon jó volt – érvelt határozottan. Hozzátette: ez azért is megfelelő lesz, mert körülbelül 5-10 percig tart és magasra, 50 méterre mennek fel a színes rakéták. Elárulta, hogy minden évben vásárol ilyesmit, mert szilveszterkor összegyűlik a család, a három gyerek mellett rokonokkal, barátokkal közösen búcsúztatják az óévet. A férfi és sógora állították, hogy ezzel mást nem zavarnak, mert nagy a telek, a legközelebbi szomszéd körülbelül 100 méterre lakik tőlük, ráadásul ő is náluk bulizik. Sipos Zsolt szerint a házi tűzijáték szabadság-érzést ad.

A sátornál a következő vásárló egy 9 hónapos kisgyermekét babakocsiban toló anyuka volt, aki arról számolt be, hogy a legolcsóbb dolgok közül választott három féle terméket. Pici pukkanós gömböket és olyan rakétát nézett ki, amely 20 méteres magasságban robban. – Még sosem vettem ilyesmit, ez lesz az első alkalom, ezért a használati utasítást mindenképpen el fogjuk olvasni. Azt tervezzük, hogy éjfél körül indítjuk el ezeket – árulta el Göcs Mónika. Hozzátette: a Csapókertben, kertes házban laknak, szerinte a szomszédok nem fognak szólni a „tüzes” játékokért. Nagy bulit nem terveznek, valószínűleg a szülőkkel közösen tölti majd a család az év utolsó napját.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Petárdázni tilos!

Leskovics János pirotechnikus, egy ezzel foglalkozó cég vezetője lapunknak elmondta: a tűzijátékokat négy kategóriába sorolják. Az 1-esbe és a 2-esbe tartozókat egész évben meg lehet venni az ilyen termékeket forgalmazó boltokban. Felhasználni is bármikor szabad. A kisebb tűzijátékok a 3-as kategóriába tartoznak, melyek kizárólag most, december 28-a és december 31-e között kaphatók az üzletközpontok parkolóiban. Felhasználni viszont csak szilveszter este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között szabad ezeket. (A negyedik kategóriába tartozó termékekkel pirotechnikus szakemberek foglalkozhatnak.) Petárdát árulni, vásárolni, felhasználni 2005. óta tilos! Akit mégis rajtakapnak, az akár 150 ezer forintot is fizethet. A legolcsóbb, legálisan kapható pukkanó, durranó szerkezetekhez néhány száz, a legdrágább, úgynevezett tűzijáték telepekhez 25-30 ezer forintért lehet hozzájutni. A slágertermék az olcsók közül a pálcás mini rakéta és a pukkanó „ördögpatron”.

Ünnep után vissza

– Több éves tapasztalat, hogy a legkevesebbe és a legtöbbe kerülőkből fogy a legtöbb – ismertette a szakember. Hangsúlyozta, hogy azokat, akik betartják a használati utasításban leírtakat, nem érheti baleset ezek működtetése közben. Azt is megtudtuk, hogy január 5-éig elvileg bárki visszaviheti a fel nem használt, 3-as kategóriába tartozó tűzijátékot a kereskedőknek, akik azt pénz visszafizetése nélkül kötelesek visszavenni. A gyakorlatban ezzel csak nagyon kevesen élnek. – Inkább az szokott előfordulni, hogy a meghibásodott tűzijátékokat hozzák vissza – tette hozzá Leskovics János.

HBN–Orosz Csaba


Komoly következmények

A petárda okozta égési sérülések sohasem voltak túl gyakoriak és betiltásuk óta csökkent is a számuk, de azért időnként még előfordulnak – mondta el a Naplónak dr. Juhász István, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Égési Osztályának vezetője elmondta. Az is kiderült, hogy a tűzijátékok nem megfelelő használatából eredő robbanás igen ritka.

Felvételi körzetükben a legutóbbi eset két évvel ezelőtt történt, akkor a sérült arckoponya törést és komoly szemsérülést szenvedett. Tűzijáték-balesetek alkalmával a hő okozta sérülés mellett roncsolásos, néha pedig maradandó csonkolásos sérülések is előfordulhatnak. Sőt, életveszély is kialakulhat – figyelmeztetett az orvos.

Dr. Juhász István arról is beszámolt, hogy minden frissen keletkezett égésre hideg vizes, vagy direkt erre a célra forgalmazott, hűtőgéllel végzett hűtés javasolt, melyeket körülbelül 30 percen át kell alkalmazni. Ugyanakkor nagy kiterjedésű hűtés a szervezet kihűléséhez vezethet! A kisebb, csak bőrpírral járó égésekre hűsítő gél javasolt. A hólyagos égéseket meg kell mutatni orvosi ügyeleten, sürgősségi osztályon!