Tűzijáték az egyetemnél

A 45. Debreceni Virágkarnevál sajtótájékoztatója
A 45. Debreceni Virágkarnevál sajtótájékoztatója - © Fotó: Matey István
Debrecen – Megújult otthonába tér vissza a Debreceni Virágkarnevál.


Ötszáz virágkocsi-kompozíció, több millió szál virág, több tízezer közreműködő – ez az elmúlt 45 év mérlege a debreceni virágkarneválok történetében. Idén várhatóan 15 virágkocsi, tíz hazai, valamint tíz külföldi művészeti csoport várja a látogatókat.

– A délelőtt folyamán a Piac utcáról induló felvonulás keresztülhalad a városon, újdonság viszont, hogy a menet nem érkezik vissza a Kossuth térre, hanem a stadionnál lesznek a fő attrakciók, valamint a tűzijátékot is új helyszínen, az Egyetem téren tartják meg – jelentette be pénteki sajtótájékoztatójában Kósa Lajos polgármester. Hozzátette: az égi parádét követően a hajnalig tartó utcabállal a fiatalokat célozzák meg, ugyanis a rendezvényen Debrecen legjobb lemezlovasai mutatkoznak be. A városvezető kiemelte, a Nagyerdő megújulva várja a vendégeket, hiszen addigra a ködszínház, a mélygarázs, a Medgyessy–sétány, valamint a Békás-tó rekonstrukciója is elkészül.

Sokasodó fellépők

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, legutóbb a 40. virágkarnevál hozott ekkora változást, amikor a virágkocsik országos útra indultak, amelyet a koronát formáló kocsi követhetett végig.

– A 45. virágkarneválra külföldről, többek között Grúziából, Olaszországból, Lengyelországból és Romániából is érkeznek fellépő csoportok, számuk az elmúlt években folyamatosan növekszik – hangsúlyozta az igazgató. Hozzáfűzte, a felvonuláson a virágkocsikat megelőzően veterán autók, motorok és kerékpárok is bemutatkoznak, valamint az elmúlt kilenc évhez hasonlóan a virágkocsik idén is ellátogatnak Nagyváradra a virágkarnevál másnapján.

– HBN-SZM –