Tutira mennek az árvíz ellen a Tisza bal partján

Tutira mennek az árvíz ellen a Tisza bal partján
© Illusztráció: Czeglédi Zsolt
Debrecen – A folyó bal partján 18 település 60 lakosát érinti a fejlesztés.

Bár az érintett területek lakossága közvetlenül szinte semmit nem érzékel belőle, lassan befejeződik az árvízvédelmi fejlesztés a Tisza bal partján, a Tivizig működési területéhez tartozó Tiszafüred és Rakamaz közötti szakaszon. A több mint kétmilliárdos projektről Bara Sándor igazgató tartott tájékoztatót csütörtökön a debreceni igazgatóságon. Elmondta, a védekezéssel érintett 18 településen élő mintegy 60 ezer ember eddig sem volt veszélyben, de a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a folyó kivételesen magas vízállása esetén is védve legyenek.

Mint arról Bara Sándor beszámolt, a nagyrészt uniós támogatással, kisebb hányadban állami költséggel elvégzett fejlesztések előkészítése 2008-ban kezdődött és 2011 májusára fejeződött be. Ezt a százmilliós első ütemet követte a kétmilliárdos második, melynek a kivitelezése 2013 márciusában indult, és idén november végéig kell befejezni. Ennek során a vízügyi igazgatóság kezelésében lévő Tiszanagyfalu-Tiszalök, valamint hortobágyi ártéri öblözetek árvízi biztonságát növelték meg.

A Tisza bal partján hét szakaszon erősítették meg a töltéseket, amihez 261 ezer köbméter agyagos földet építettek be, a fejlesztéssel érintett töltés hossza 37,5 kilométer. Másfél kilométeren új aszfaltburkolatot terítettek le, a védművek közül felújították a tiszafüredi, az egyeki és az alsóréti szivattyútelepeket, valamint a halastói tápcsatorna zsilipjét. A tiszadadai zsilipet pedig elbontották, mert már nincs rá szükség. A Borsod megyéhez tartozó tiszakeszi és a tiszatarjáni gátőrtelepeket is korszerűsítették.

A fejlesztésekkel jelentősen csökkenek az érintett területen az árvízi védekezés költségei is – tette hozzá Bara Sándor igazgató.

HBN-ÉP