Túszdráma: aki élőben átélte

Miskolc – Mi történt az intenzív osztályon? A „túszdráma” részleteiről a főorvos beszélt portálunknak.

Több eszméletlen, kezelt betegünk feküdt az intenzív osztályon és kettő az elkülönítőben kedden este, amikor az utóbbi helyen lévő férfi delíriumos állapotban törni zúzni kezdett. Az osztály üvegfalakkal körbezárt helyiségét belülről magára és betegtársára zárta – idézte fel a kedd este történteket dr. Ökrös Ilona osztályvezető főorvos, aki a történtek kezdetén már otthon volt. Telefonon riasztották és azonnal visszament a kórházba.

– Aggódtunk, hogy az elkülönítőben fekvő másik betegnek baja esik. A támadólag fellépő férfi ugyanis el akarta a vágni a másik beteg testébe kötött csövet. A saját testéből már kitépte. Mivel az étkezéshez használt saját kése nála volt, azzal fenyegetőzött az üveghelyiségen belülről. Azt követelte, hogy elhagyhassa kórházat. Lepedőkből kezdett kötelet fonni – mondta a főorvos.

Dühöt váltott ki

A nagy kezelőben fekvő betegekre felügyelő dolgozóknak is el kellett hagyniuk az osztályt, hogy ne izgassák a dühöngő beteget. Egy pillatra a helyszínre érkezett rendőrök egyike is láthatóvá vált az önkívületi állapotban lévő férfi számára, és ez is dühöt váltott ki belőle. Dr. Ökrös Ilona szerint az ápoló és kezelő nővér rátermettségnek és kitartó tárgyalásának köszönhető, hogy a helyzet végül komolyabb erőszak és sebesülés nélkül megoldódott. A nővérnek ugyanis hosszú beszélgetés után sikerült rávenni a dühöngő pácienst, hogy nyissa ki az ajtót, mondván: a másik beteget el kell látnia, nehogy meghaljon. Ez hatott. A betegápolónak sikerült benyomnia az ajtót. A kommandósok ebben a pillanatban már benyomultak és a földre terítve megbilincselték a támadót. A főorvos úgy mondja: húsz éve dolgozik ezen az osztályon, de ilyen támadásra még nem volt példa.

Baleset miatt

A betegről – személyiségi jogait szem előtt tartva – annyit megtudhattunk, hogy baleseti sérülés miatt került az intenzív osztályra. Mint később kiderült: a férfi rendszeresen fogyaszt alkoholt, és szinte megjósolható lett volna, hogy valami történik a befekvést követő néhány nap eltelte után. Az alkoholhoz szokott szervezetben ugyanis elvonási tünetek jelentkeznek. Az illető nem tudja miért, de más tudati állapotba kerül. Ennél az embernél ez agresszióban nyilvánult meg. Feltehetően nem tudta, hogy mit csinál. Mégis veszélybe sodort betegeket és az osztályon dolgozókat.

 Tudatni kell ha alkoholfogyasztó a páciens

Dr. Ökrös Ilona az eset kapcsán felhívja a figyelmet, hogy ha bárki kórházi kezelésre szorul és két-három napnál tovább is bent kell maradnia, mindenképpen tudassa felvételkor: rendszeresen fogyaszt szeszes italt. Az orvos nem azért kíváncsi erre, hogy valakit megbélyegezzen. Azért kell erről tudnia, mert ha a rendszeres alkoholfogyasztó szervezetébe két-három napig nem kerül szeszes ital, elvonási tünetek jelennek meg. Ez pedig, mint ebben az esetben is, agressziót válthat ki. Megfelelő gyógyszerrel azonban tompítható az elvonási tünet és megakadályozhatóvá válik a kontroll nélküli deleriumos állapotba kerülés.

Előzmények:

„Túszdráma a megyei kórházban” címmel a történtek idején a www.boon.hu internetes honlapunkon, és az Észak-Magyarországban is közzé tettük a dr. Csiba Gábor megyei kórházigazgató-főorvostól kapott első információkat: kommandósok és rendőrök lepték a megyei kórház intenzív osztályának környékét, hogy kiszabadítsanak egy beteget, aki betegtársát túszul ejtette. Az egy órán át tartó túszdráma végül úgy oldódott meg, hogy a nővérek, műtősök segítségével tárgyaltak a férfival, majd az alkalmas pillanatban sikerült leszerelniük és ártalmatlanná tenniük az erős felépítésű férfit. A rendőrök azonnal megbilincselték.