Tusványos – EMNP-RMDSZ véleménykülönbség a népszavazáson való részvételről

Tusnádfürdő, 2012. július 25., szerda (MTI) – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételre, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig távolmaradásra szólítja fel az erdélyi magyarokat a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról tartandó vasárnapi népszavazáson – hangzott el szerdán a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, a népszavazásról rendezett politikai vitán.

Az RMDSZ-t Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere képviselte a fórumon, miután Borbély László, a szövetség politikai alelnöke lemondta részvételét. A politikus megerősítette, hogy az RMDSZ azt kéri választóitól, vegyenek részt a vasárnapi referendumon és szavazzanak lelkiismeretük szerint.

Elismerte, hogy elvileg ezzel az államfőt segítik, amennyiben a kilencmilliós részvételi küszöb (a névjegyzékben szereplő választók többsége) elérésén múlik az, hogy érvényes lesz-e a referendum. Antal szerint azonban egy megrögzött demokrata nem mondhatja a választóknak azt, hogy maradjanak otthon és ez egy óvatosabb álláspont annál, mintha az RMDSZ nyíltan az államfő leváltását támogatná.

Az RMDSZ politikusa kifejtette: az erdélyi magyarságnak az a jó, amikor a mérleg nyelve lehet két kiegyensúlyozott román politikai tábor között. Szerinte a magyarság akár hasznára is fordíthatná azt, hogy egész Európa Romániára figyel. Szavazni pedig többféleképpen lehet – mondta – igennel, nemmel vagy érvénytelenül, például az “Autonómia” szót írva a szavazólapra.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke azt mondta: az erdélyi magyarságnak távol kell tartania magát attól az “előre meghirdetett kocsmai verekedéstől”, amelyben a román politikusok megpróbálnak leszámolni egymással.

“Épeszű józan ember nem megy oda: hacsak nem akar pofont kapni, vagy adni” – vitte tovább a hasonlatot a politikus.

Szerinte nem korrekt az RMDSZ részvételre buzdító álláspontja, mert valójában a kormánypártokat támogatja, csak ezt nem vállalja fel. Másrészt a részvétel feloldaná a romániai magyarságot a román politikai nemzetben, holott eddig minden szavazáson az erdélyi magyarság különálló, nemzeti identitását is megjelenítette politikai cselekvései által – érvelt Toró.

“Ezáltal feltesszük magunkat a népszavazás térképére: látszani fog a részvételen, ha a magyarok nem mennek el szavazni” – mondta az EMNP elnöke.

A “Jogállam és népszavazás Romániában” címmel megrendezett fórumon Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke borúlátó helyzetképet festett a romániai politikai viszonyokról, ahol véleménye szerint kisebbségben vannak azok, akiknek fontosak a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok.

Az ismert emberi jogi aktivista szerint Traian Basescu felfüggesztett államfő megosztó személyiség, aki mandátuma idején többször megsértette az alkotmányt: ezért mennie kell. De le kell mondania a plagizáló Victor Ponta miniszterelnöknek is, mert egy ilyen ember nem képviselheti Európában Romániát – vélekedett Smaranda Enache. Kifejtette: a legjobb megoldás az lenne Románia számára, ha bevezetnék a parlamentáris királyságot. Smaranda Enache szerint erről kellene inkább népszavazást rendezni, mert egy ilyen referendum sikere megszabadíthatná Romániát az örökös politikai háborúktól.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti.

MTI