Turista is van a halottak között Madeirán

Turista is van a halottak között Madeirán
Egy brit állampolgár is életét vesztette a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, ahol a hét végén történt heves esőzések és áradások legalább 42 ember halálát okozták.

A lisszaboni kormány hétfői rendkívüli ülésén várhatóan három napos nemzeti gyászt hirdet hétfőn.

Folyamatosan tart a mentés Madeira szigetén, ahol hatalmas mennyiségű eső zúdult le szombaton, majd földcsuszamlások keletkeztek. A sárfolyamok lakóházakat mostak el, és autókat borogattak fel az Atlanti-óceánon fekvő szigeten. Eddig 42 holttestet találtak, de a portugál hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A mentésben részt vesz a hadsereg, valamint kutyás mentőalakulatokat, búvárokat és orvosokat küldtek a kontinensről. A munkát ugyanakkor megnehezíti, hogy Madeira több térségével semmilyen kommunikációs összeköttetés nincs. Közben újra megnyitották Funchal nemzetközi repülőterét, ahol egy ideiglenes halottasházat is létrehoztak.

A katasztrófának külföldi áldozata is van. A londoni külügyminisztérium szerint egy brit állampolgár meghalt az esőzések miatt. A mintegy 120 sérült között is vannak brit állampolgárok.

A potugál kormány a tervek szerint háromnapos nemzeti gyászt rendel el hétfői ülésén. Jose Socrates portugál miniszterelnök kijelentette, hogy a kabinet minden szükséges intézkedést megtesz Madeira megsegítésére, illetve felajánlotta közvetlen támogatását az Európai Bizottság és a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek.

A természeti csapás kapcsán megszólalt Christiano Ronaldo futballsztár is, aki Funchalban született. “Ez egy óriási katasztrófa, példa nélküli tragédia” – mondta a világ legdrágább focistája hozzátéve: “Senki sem maradhat közömbös egy ilyen méretű csapással kapcsolatban”.