Türelmet kér a jelzőlámpa

Megkezdődik az új jelzőlámpa műszaki átadása a Wesselényi utcán
Megkezdődik az új jelzőlámpa műszaki átadása a Wesselényi utcán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Egy rossz helyen lévő elektromos vezeték akadályozta a beruházás befejezését.

A hét elején megkezdődik az új jelzőlámpa műszaki átadása a Wesselényi utcán, a Keletterv és a Szent Anna Lakótelep között – közölte a polgármesteri hivatal kérdésünkre. A főúton még tavaly nyáron kezdődött a beruházás azért, mert az elmúlt években több alkalommal történt ott súlyos, sőt halálos kimenetelű közlekedési baleset. Gyakorta arra közlekedő gyalogosok és biciklisek panaszkodnak, hogy miután elindulnak a zebrán, és a külső sávban érkező autók, kamionok általában elengedik őket, addig a belsőben haladók sokszor nem vesznek róluk tudomást, elszáguldanak előttük, vagy a takarás miatt nem is látják az oldalról érkezőt.

A város készítette

A 4-es számú főút részét képező Wesselényi utca kezelője, a Magyar Közút Zrt. Ők jól ismerik a problémát, ezért tervbe vették a kereszteződés átépítését, jelzőlámpák felszerelését a Keletterv elé. Egy 11 és fél milliárd forintos uniós fejlesztési keretből országszerte harminc helyen alakítanak át veszélyes csomópontokat, de az ütemterv szerint a debreceni Wesselényi utcai zebrára csak jóval később kerülhetett volna sor.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Kivitelezési nehézségek

A debreceni önkormányzat viszont kerékpárutat építtet az ősszel a környéken, melyet át kellett ott vezetni. Ezért úgy döntöttek, hogy magukra vállalják a beruházást. A 177 millió forintba került munka keretében a kivitelező előbb egyebek mellett kiszélesítette az utat, megnagyobbította középen a járdaszigetet, valamint elkezdte az új jelzőlámpák telepítését, majd egy nem várt akadályba ütköztek.

A földben nem egészen ott futott egy nagyfeszültségű elektromos vezeték mint az a közmű térképen szerepelt, ezért a kábelt 30 méterrel arrébb kellett helyezni. Mire ez is elkészült beköszöntött a tél. Az új jelzőlámpákat sárga villogóra kapcsolták. Mivel a szabályok szerint március 15-éig országos közúton nem lehet aszfaltozni a még hiányzó munkákat, például az aszfaltozást, a padka rendezést, az új jelzőtáblák kihelyezését és a burkolati jelek felfestését csak most, tavasszal tudták befejezni.
Sikeres műszaki átadás esetén a Wesselényi utcai új jelzőlámpák néhány nap múlva próbaüzemben működhetnek.

HBN–OCs
hirdetés