Túlzott hatalmi összpontosulást eredményez, hogy Schmitt Pál lett az elnök?

Túlzott hatalmi összpontosulást eredményez, hogy Schmitt Pál lett az elnök?
Harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden – hangzottak a Szent István-i intelmek Schmitt Pál, a kedden megválasztott köztársasági elnök első szavaiban…  Fábián György jegyzete

Mint ahogy a legutóbbi választás első győzelmes estjén Orbán Viktor is kiemelte a szerénység és az alázat fontosságát. Úgy legyen, és minden bizonnyal úgy is lesz.

Jó lesz, vagy sem?

Vannak, akik aggódnak: pártkötődése miatt túlzott hatalmi összpontosulást eredményez, hogy Schmitt Pál lett az elnök. Arról is lehetett olvasni: az ő megválasztása annak az előzménye, hogy a Fidesz előbb-utóbb elnöki vagy félelnöki rendszert akar kiépíteni (mint amilyen például a francia) – ez nyilván majd az alkotmányozás kérdése, s kétharmaddal biztosan az sem ütközik akadályba. Jó lesz-e, vagy sem? Nyilván jó, hiszen mi akartuk így, alaposan kinyilvánítottuk.
Addig is, gondoljunk arra, amit a megválasztása előtt, államfőjelölti bemutatkozásában mondott: nem ellensúly, hanem a hazai politikai csatározások feszültségének kiegyensúlyozója akar lenni. Azaz nem ellensúlyt, hanem egyensúlyt hoz az erőbe. Amit utoljára csak Anakin Skywalkertől remélhettünk.

– Fábián György –
A szerző blogja: http://blog.mon.hu/ludwighernya