Túltöltött kazán nem bírta a nyomást

Túltöltött kazán nem bírta a nyomást

Tűz keletkezett az AES Borsodi Hőerőmű 7-es számú kazánjában pénteken reggel, amit a létesítményi tűzoltók a katasztrófavédelem, a kazincbarcikai és miskolci tűzoltók segítségével fékeztek meg.

A hőerőműbe fecskendős autók, létrás kocsi és vízszállítók száguldottak reggel, és ebből lehetett arra következtetni, hogy valamilyen havaria esemény történt. A kerítésen kívülről nem volt érzékelhető az aggodalom, a vészhelyzet oka.  A cégvezetés nem állta útját a médiáknak, de a kazánházba bemenni nem lehetett. Christopher Connorton ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy jelentős anyagi kár nem keletkezett, és az esemény nem befolyásolja az erőmű üzemelését, az áramtermelést. 

Nagy erővel vonultak 

Rétközi Ferenc ezredes, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a segélykérés után a létesítményi (a cég belső egysége) tűzoltóktól vette át az oltás irányítását. Elmondta, hogy tíz gépjárművel és harminc emberrel érkeztek ki a kazincbarcikai és miskolci egységek. Rövid idő alatt megfékezték a tüzet. Az elsődleges felmérés és helyszíni szemle szerint a bajt az okozhatta, hogy a környezetkímélő kazánt fa aprítékkal üzemeltetik, de most a dermesztő hidegben a faapríték összefagyott, és az adagolás ellenére nagyobb mennyiség került a tűztérbe, mint amennyinek kellett volna. 

Nem importfüggő 

Munkatársunk a káresemény közvetlen közelében járt, de a kazánházba bemenni nem lehetett. Az óriáskémények füstöltek, ebből látszott, hogy működnek a kazánok. Egy kéményre több kazán is csatlakozik. A kazánház épülete mellett és kissé távolabb jól látható volt az energiaként felhasznált fa, amit előbb felaprítékolnak, és hosszú futószalagrendszerrel vezetnek be a kazánházakba.

Ez a fűtési anyag (a fa) egyrészt környezetvédelmi szempontból kedvező hatású. Nincs benne kén, és más káros anyagok mint a szénben, vagy kőolajban. Másrészt nem okoz importfüggőséget. (Lapunkban korábban már arról is beszámoltunk, hogy energiatermelésre megújuló, és környezetkímélő energiaforrásként itt úgynevezett energiafüvet is felhasználtak. Néhány bála az épület mellett volt.)

PT

 

Mi történhetett?

Mint az otthon megtömött kazán – tette szemléletessé az ezredes -, úgy viselkedett ez az óriás kazán is, és a tűztérben keletkezett túlnyomás a nyomáslevezető nyílást szétfeszítette, és lángkicsapódás keletkezett a kazánházban. Ettől a lángimpulzustól gyulladt meg az ott lévő éghető por, vezetékek és más. Izzó anyag is a kazánon kívülre került. A tűz valójában nem volt nagy, de az izzó részeket kellett aprólékos munkával beoltani. Az ezredes arról is beszélt, hogy az eset elemzésének tanulságait egyeztetik majd az erőművel hogy a jövőben hasonló tűzkeletkezési ok ne jöhessen létre ilyen hideg időben sem. Rétközi Ferenc leszögezte, hogy személyi sérülés nem történt.