Túlterheltek az Európai Központi Bank dolgozói

Berlin, 2012. július 3., kedd (MTI) – Krónikusan túlterhelt az Európai Központi Bank (EKB) dolgozóinak nagy része, a munkavállalók érdekképviselete szerint ez már veszélyezteti az intézmény működését – írta kedden a Financial Times Deutschland (FTD).

 

A német üzleti lap ismertetett egy belső felmérést, amely szerint a megkérdezett alkalmazottak 80 százaléka túlzottnak érzi a munkaterhelést. Csaknem 20 százalék úgy érzi, hogy a nehéz munka jelentős mértékben és hátrányosan befolyásolja a magánéletét, 16 százalék pedig attól tart, hogy az állandó stressz súlyos egészségi következményekkel járhat.

A dolgozók érdekeit képviselő Nemzetközi és Európai Közszolgálati Szakszervezet (Ipso) szerint a felmérés azt mutatja, hogy a munkavállalókra nehezedő teher “működési kockázatot” jelent. Az EKB a jelenlegi alkalmazotti létszámmal nem tudja ellátni feladatait, “nem is beszélve az intézményre a jövőben háruló újabb, egyre fontosabb feladatokról” – írta a szakszervezet az intézmény vezetőinek küldött levélben.

Az államadósság-válság elmélyülése óta az euróövezet frankfurti székhelyű központi bankjánál gyakran éjszaka és hétvégén is dolgoznak. Tovább növeli a terhelést a görög, az ír és a portugál államháztartási kiigazító program végrehajtásának rendszeres helyszíni ellenőrzése. Ráadásul a június végén tartott uniós csúcson kötött megállapodások értelmében az EKB tevékenységi köre hamarosan tovább bővül, az intézmény keretei között hozzák létre az új euróövezeti bankfelügyeleti hatóságot.

Az EKB-nál jelenleg 1.500-an dolgoznak. Mario Draghi, az EKB elnöke június közepén egy állománygyűlésen létszámfejlesztést ígért. A banknál arra számítanak, hogy 50-60 embert vesznek fel. Az EKB ezt hivatalosan nem erősítette meg – írta az FTD.

 

 

pbm \ gda \ egr \ gry

 

MTI