Túlterheltek az ápolók

Az elmúlt években kevesebb volt az ápolói hivatást választó tizenévesek száma
Az elmúlt években kevesebb volt az ápolói hivatást választó tizenévesek száma - © Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Magyarországon egy nappali műszakos ápolóra 27,3 beteg jut.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályán, miközben az ágyszám csökkent, 9 év alatt 42 százalékkal nőtt a betegforgalom, illetve másfélszeresével nőtt az ágyforgó (egy ágyon egy hónap alatt hány beteg fordul meg), a korszerű, rövidebb kórházi ellátással járó sebészeti módszerek elterjedésének köszönhetően. Pusztán az adatokból is kikövetkeztethető, hogy a minőségi kórházi ápolást ennyi beteg esetén, ilyen jelentős fluktuáció mellett egyre nehezebb nyújtani – hangsúlyozta Pap-Szekeres Anita, a kecskeméti intézmény ápolási igazgatója azon a szakmai programon, melyet a Magyar Kórházszövetség XVII. kongresszusán tartottak csütörtökön a Kölcsey Központban.

24 óra sem elég

Mint arra a szakember rámutatott, ma Magyarországon egy nappali műszakos ápolóra 27,3 beteg jut. – Gondoljunk bele, amikor a családban csak egy beteg van, ahhoz, hogy kielégítsük minden igényét (lázmérés, mosdóba kísérés, etetés, gyógyszer beadás) leköt egy embert. Ha az előbb említett tényezőket figyelembe vesszük, a minőségi ápolás 24 órájába sem fér bele az ápolóknak – fűzte hozzá Pap-Szekeres Anita, aki nyugat-európai ellenpéldát is ismertetett. Svédországban egy ápolóra legfeljebb 6 beteg juthat. Ha ez a feltétel nem biztosított, ágyakat, akár kórtermet zárolnak. A biztonságos betegellátás érdekében nem vállalják a nagyobb létszámot.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

– Úgy vélem, Magyarországon minden páciens ugyanazt a minőséget szeretné megkövetelni, amit évekkel ezelőtt megszokott, de a változó körülmények miatt ezt szinte lehetetlen biztosítani – jegyezte meg a szakember.

Pap-Szekeres Anita szerint országos szinten égető szükség lenne több ápolóra, hiszen mindamellett, hogy a munkában rendívül leterheltek, a szabadidejük sincs biztosítva. – Ha csak a mi intézményünket vesszük alapul, ha az ápolók közül lebetegszik valaki, egy főnek továbbképzésre kell mennie, egy ember pedig szabadságon van, akkor sajnos megtörténhet, hogy a szabadságon lévő kollégát vissza kell hívnom, aki így viszont nem, vagy csak alig tudja kipihenni magát – világított rá az ápolási igazgató.

A szakember tapasztalatai szerint az ápolási hivatás egyre kevésbé kecsegtető a fiatalok számára, illetve gondot jelent az is, hogy sokan inkább külföldön próbálnak szerencsét. – Egy kolléga említette korábban egy szakmai fórumon azt az adatot, hogy pár év múlva az ápolók 50 százaléka várhatóan nyugdíjba fog menni. Ha ez így lesz, ki fog ott maradni a betegek mellett, hogy ápolja a kórházban? – tette fel a kérdést Pap-Szekeres Anita.

HBN–PÁTZ


Hogyan lehetne így hatékony?!
Debrecen – Az egészségügyi szakértők ismét felsorolták a finanszírozásból fakadó problémák egy részét.

hirdetés