Túlteljesített a turizmus

Túlteljesített a turizmus
© Fotó: Derencsényi István
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egyre többször és többet fizetünk szállásért SZÉP-kártyával.

– Az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, amihez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is.

A belföldi vendégforgalom szempontjából legerősebb hónapoknak számító július és augusztus tavaly még zsúfoltabbá vált: míg 2014-ben a foglalások 45 százaléka érkezett erre az időszakra, 2015-ben 50 százalékra nőtt ez az arány. – Ugyanakkor 2015 első felére sem lehetett panasza a vendéglátóknak, amiben valószínűleg nagy szerepet játszottak a május végén lejáró SZÉP-kártya feltöltések is, tavasz végén ugyanis 7 százalékkal többen indultak útnak – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője. Tavaly már közel 40 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya a szállásdíjak kiegyenlítésekor, ráadásul az ilyen típusú szállásfoglalások átlagértéke is 4 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a magyarok közel kétharmada még mindig legfeljebb 50 ezer forintot költ belföldi szállásra.

Többször kevesebbet?

2015-ben még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat kerestük, melyek az összes foglalás több mint 60 százalékát adták. Tavaly is az államalapítási ünnep hosszú hétvégéjét akartuk a leginkább kiélvezni: augusztus 23-a, vasárnap volt az a nap, amelyet az országban a legtöbben nem otthonukban, hanem valamilyen belföldi szálláshelyen töltöttek. Az éves összevetése szerint még mindig a főváros és Pest megye a legnépszerűbb úti cél, ezt követi Siófok, illetve Somogy megye, amely többek között Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye kárára még tovább növelte részesedését a hazai turizmusban.

A szállástípusok alapján továbbra is az apartmanok a legnépszerűbbek a belföldi utazók körében. – Az összes foglaláson belül a hotelek – leginkább a 2 csillagos szállodák – tudták növelni a részesedésüket, a panziók népszerűsége viszont csökkent – tette hozzá Szigetvári József. Bár tavaly minden szálláshelytípus esetében megfigyelhető volt az átlagos foglalási érték növekedése, az apartmanok maradtak a legközelebb a 2014-es értékhez, a legnagyobb növekedést pedig a 4-5 csillagos hotelek, valamint a motelek érték el. – Idén valószínűleg 3-5 százalékkal drágábban kelnek majd el a belföldi szálláshelyek, és összességében további 9 százalékos piacbővülésre számítunk tavalyhoz képest – mondta Szigetvári József.

Foci-Eb és terrorveszély

Az online portál 2016-os előfoglalási adatai alapján elmondható, hogy az elmúlt év terrorcselekményei a magyar utazókra is hatottak: soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra, ezenkívül Horvátország is kimagasló népszerűségnek örvend. A magyar vendégek többsége idén inkább belföldön nyaral, illetve külföldi utazás kapcsán a terrorfenyegetettség szempontjából szintén alacsony rizikóval bíró Horvátországot választja – mondta a szakember, hozzátéve, hogy ez alól talán csak a foci-EB kivétel, hiszen a verseny helyszínéül szolgáló francia városokba irányuló szálláskeresés nagyon megugrott, ugyanakkor szabad szálláshelyeket már gyakorlatilag alig lehet találni.

HBN
hirdetés