(Túl)súlyos gondok

(Túl)súlyos gondok
© Illusztráció: Getty Images
A New York Times egyik közelmúltbeli cikke azt vesézte ki (hagymásan megsütve), mennyire elhízottak az emberek az Egyesült Államokban. Valószínűleg a legtöbbekben az a kép él, hogy az ott élők zöme bizony (túl)súlyos gondokkal küzd ezen a téren, de az MTI összehasonlításából kiderült, bizony minket, magyarokat jelenleg még a tengerentúli társainknál is kevésbé zavar a terebélyesedés. Vékony Zsolt írása.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az USA-ban annyira jó a helyzet, hiszen ott is a lakosság hatvanöt százaléka elhízott (míg nálunk ez hatvankilenc százalék), ellenben az egészségügyi reformoknak köszönhetően odaát például a gyerekek napi kalóriafogyasztása kilenc százalékkal csökkent. Nagy kérdés, nálunk megállítható-e ez a folyamat – a kenyér, a koleszterindús ételek (a húsleves tetején a zsír nem szakad karikákra, ahogy Móricz megírta egykoron) nem feltétlenül segítik ezt elő, bár hazánkban is egyre többen próbálnak tudatosan odafigyelni arra, mit esznek. Egyelőre azonban marad a harc a kilókkal, akit pedig ez nem zavar, pufin és elégedetten dőlhet hátra, mondván: Kövér vagyok! Hája Istennek!

– Vékony Zsolt –


Javultak az amerikaiak táplálkozási szokásai, megállt a túlsúlyosak arányának növekedése
Washington, 2015. július 27., hétfő (MTI) – Évtizedekig tartó romló tendencia után javulni kezdtek a táplálkozási szokások az Egyesült Államokban, megállt a túlsúlyosak részarányának növekedése mind a felnőttek, mind az iskoláskorúak körében, sőt, a ráta a legkisebb gyerekek között még csökkent is – írta vasárnapi számában a The New York Times.