Túlságosan sósak, sokszor égettek a zsemlék

A boltokban kapható vizes zsemlék sok esetben túlságosan sósak, égettek és élesztős utóízűek.

Ez derül ki a Teszt plussz közszolgálati magazin legfrissebb számából. A péksüteményeket a többi között, alak, méret, illat, szín, ropogósság, állag és morzsalékosság alapján értékelték. A fogyasztóvédők szerint a 12 különböző pékségből származó vizes zsemle közül 7 jó, 3 közepes, 2 pedig még megfelelő minősítést kapott.

12 féle, különböző pékség által készített vizes zsemlét vizsgáltak a szakemberek laboratóriumi körülmények között, a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerek és péksüteményekről szóló előírása alapján. A péksüteményeket a többi között, alak, méret, illat, szín, ropogósság, állag és morzsalékosság alapján értékelték.

A 12 féle zsömléből 7 jó, 3 közepes, 2 pedig még megfelelő minősítést kapott. A bírálók mindegyik zsemlénél találtak a tulajdonságok között kifogásolhatót, a legtöbb az égett, kesernyés, valamint élesztős mellék-, vagy utóízre vonatkozott, de a matt felület és az élesztőillat is szerepelt a kifogások között.

A Teszt plussz magazin eredményei a zsemléknél azt mutatták, hogy a sótartalom alapján csak 4 pékség termékei voltak megfelelőek, a többiek mind az előírtnál több sót tartalmaztak.

A zsemlék térfogatára vonatkozóan jelenleg nincs érvényes szabvány. Ennek ellenére a szakemberek megnézték, hogy a nagyobb térfogat tényleg nagyobb tömeggel jár-e, vagy “felfújt” termékről van-e szó. Két pékség zsemléinél tapasztalták, hogy a nagyobb térfogat kisebb tömeggel járt.