Túlélte a román kormány a bizalmatlansági szavazást

Túlélte kedden a román kormány az ellenzéki szociáldemokraták bizalmatlansági indítványáról szóló szavazást a parlamentben.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik képviselője “Állítsátok le a szociális népirtást!” címmel adta be az indítványt, amely csak néhány szavazat híján bukott el a törvényhozásban.

A bizalmatlansági indítvány kudarca azt jelenti, hogy a román kormány elől elhárult a törvényhozási akadály, hogy végrehajtsa megszorító intézkedéseit. A kormány azért kényszerült a döntésre, mivel a költségvetési kiadások drasztikus csökkentésétől függ a Nemzetközi Valutaalappal tavaly megkötött 20 milliárd eurós hitelegyezmény ötödik, 850 millió eurós részletének folyósítása.

Mérsékelhető az államháztartási hiány

Az Emil Boc vezette kormány május elején jelentette be, hogy a költségvetési kiadások visszaszorítása érdekében drasztikus kiadáscsökkentő intézkedéseket vezetnek be június elsejétől. Ezek között van a közalkalmazotti bérek 25 százalékos, a nyugdíjak és minimálbér 15 százalékos csökkentése, lefaragnak az ösztöndíjakból és a gyereknevelési támogatásokból is. Emil Boc szerint az intézkedések révén 6,8 százalékra mérsékelhető az államháztartási hiány.

A PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány sikere nyolc szavazaton múlt. 236 szavazatra lett volna szükség a kormány megbuktatásához. A Boc-kabinet megszorító intézkedéseinek végrehajtása előtt már csak egy akadály van: az alkotmánybírósági döntés.

Miközben a képviselők a kormány sorsáról szavaztak, a parlament előtt több ezer közalkalmazott tüntetett a megszorítások ellen. Egy csoport megpróbálta megrohamozni a törvényhozás épületének kapuját, de a rendőrök visszaszorították őket. Néhányan olyan dollár-utánzatokat égettek el, amelyeken karóba húzott miniszterek láthatók.