Túlélő felszereléssel indult Olaszországba, fennakadt a mélységi hálón

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság “Bihar” Bevetési Osztályának munkatársai a napokban mélységi ellenőrzés során, Püspökladány külterületén a 42-es számú főúton egy moldáv férfit ellenőriztek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság “Bihar” Bevetési Osztályának munkatársai a napokban mélységi ellenőrzés során, Püspökladány külterületén a 42-es számú főúton egy moldáv férfit ellenőriztek.

A férfi semmiféle okmánnyal nem rendelkezett, magát hitelt érdemlően igazolni nem tudta ezért előállították a Püspökladányi Rendőrkapitányságra. A részletes ruházat és csomagátvizsgálás során kiderült, hogy olyan házilagos felszereléssel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy erdőkben, folyók mentén élelmet és tiszta vizet szerezzen. Rendelkezett házi készítésű vízszűrővel, horgokkal, horgászzsinórral, vadfogásra alkalmas hurkokkal, katonai tájolóval, fejszével, kombinált fogóval, gyógyszerekkel, terepszínű ruhával, gyufával és némi kenyérrel, fűszerekkel.

Gyalog indult Olaszországba

A későbbi kihallgatása során elmondta, hogy gyalogosan Moldovából indult útnak, és Románián keresztül Olaszországba szeretett volna eljutni és ott munkát vállalni. Magyarországon kb. 3 napja tartózkodott. Előállítását követően a Nyírbátori Idegenrendészeti Őrzött szállásra lett elszállítva.

Háttér információk: A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területének határszaka Európa Uniós belső, ugyanakkor Schengeni külső határnak minősül, mely kettőség alapvetően befolyásolja az illegális migrációs folyamatokat, így az idegenrendészeti tevékenységet is. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság különösen nagy hangsúlyt fektet a mélységi migrációs ellenőrzésekre. Az elmúlt évben mélységi ellenőrzést 514 alkalommal 1127 fő bevonásával hajtottak végre kollégáink.

A tiltott határátlépések jogsértését határ szakszakaszainkon 2009-ben kiemelkedően nagy számban vietnámiak, e mellett ukrán, orosz, moldáviai, bangladesi, török, sri-lankai, tunéziai, nigériai, grúz, palesztin és indiai állampolgárok követték el, vagy kísérelték meg.

 

Vezendi Jánosné r.őrnagy

sajtószóvivő

 

Forrás: Hajdú Police