Túl vagyunk a huszadik villamosbaleseten, eddig csak az autósok hibáztak

A Thomas Mann utca és a Bolyai utca kereszteződésében történt baleset február 15-én
A Thomas Mann utca és a Bolyai utca kereszteződésében történt baleset február 15-én - © Fotó: Matey István
Debrecen – Mostanában inkább főleg a megszokott helyek között érték balesetek a 2-es villamost.

Egyelőre nem kíván változtatni a Thomas Mann utca és a Bolyai utca kereszteződésében kialakított forgalmi renden az önkormányzat. Pedig a 2-es villamos február 15-én személyautóval, 19-én betegszállító kisbusszal ütközött ott.

Mindkét esetben ketten-ketten szenvedtek könnyű sérüléseket. (Nem sokkal ezután, 24-én a csomóponttól néhány méterre északra még egy nagy fa is rádőlt a Thomas Mann utcai villamos felső vezetékeire, a sínekre.)

A „szokott helyek”

Korábban is sokszor, ezidáig összesen 20 alkalommal történtek a környéken balesetek. Legtöbbször a Thomas Mann utcai mélygarázsból a Lehel utcai szervizúton keresztül – takarásból – hajtottak fel az autósok a villamos elé. A másik gyakori baleseti helyszín a Thomas Mann utca – Károlyi Mihály utca sarok. A kis utcából kikanyarodók időnként nem veszik észre a Csokonai Gimnázium felől, kanyarból érkező nagy járművet. Most hétfőn a Károlyi Mihály utcánál kisbusszal ütközött egy CAF.

A két helyszín között, nagyjából félúton található a Bolyai utca és a Thomas Mann utca kereszteződése, ahol egészen februárig nem voltak karambolok.

A polgármesteri hivatal közlekedési szakértői szerint az arra járók számára sajnálatos módon még mindig nem tudatosult kellőképpen, hogy a 2-es villamos miatt jelentősen megváltozott a terület forgalmi rendje.


vill2

Egy tavalyi eset, a Thomas Mann utcán | Fotó: Matey István


Forgalomszervezés

Jellemző, hogy a gépjárművezetők figyelmetlenek, gyakran nem tartják be a KRESZ-szabályokat. Vélhetően sokan megszokásból vezetnek. A károkozó eddig minden esetben nem a villamos vezetője, hanem a másik fél volt. (A DKV nagy gondot fordít a járművezetők képzésére – közölte a hivatal.)

A balesetek megszüntetése érdekében korábban számos forgalomszervezési intézkedést hozott a város. A múlt év végén például két darab, úgynevezett „közúti fedezőjelző berendezést” telepítettek 27 és fél millió forintért. Az egyiket a Thomas Mann utca – Lehel utca, a másikat a Thomas Mann utca – Károlyi Mihály utca kereszteződésében helyezték üzembe. Az ezekhez tartozó jelzőlámpák, valamint a villamos érkezését jelző nagy, színes villogó led-táblák a jelek szerint csak részben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Telepítésük után sokáig, egészen hétfőig nem történtek újabb balesetek.

Be kellene tartani

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit kíván tenni a város vezetése az új baleseti „gócponttal”, a Thomas Mann – Bolyai utca kereszteződésével. Erre azt a választ kaptuk, hogy az oda érkező járműveket minden irányból jelzőlámpák irányítják, melyek egyértelműen jelzik a szabad haladási irányokat. (Kizárólag egyenes irányba szabad a továbbhaladás, ennek ellenére mindkét fent említett februári esetben a villamosok elé kanyarodtak.)

A polgármesteri hivatal illetékesének reményei szerint a vonatkozó KRESZ-szabályok betartása és a fokozott figyelem elégséges kellene, hogy legyen a balesetek elkerülésére. Abban bíznak, hogy a közlekedési fegyelem idővel javulni fog.

HBN–Orosz Csaba


Villamosbalesetek hétfője: az 1-es is ütközött, egy ember megsérült
Percekkel azután, hogy jeleztük, baleset történt a 2-esen, az 1-es villamos vonalán is megtörtént a baj.

hirdetés