Túl szigorú lett a kocsmarendelet, engedett a város

Akt.:
Túl szigorú lett a kocsmarendelet, engedett a város
© Illusztráció: Getty Images
Balmazújváros – Bár egy hónapig úgy látszott, aki a városban szórakozni akar hétvégén éjfél után, kocsma helyett leginkább otthonában teheti ezt meg, a városvezetés pénteken mégis engedett: éjjel két óráig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek április elsejétől. Mint arról beszámoltunk, az egységek nyitva tartását januárban korlátozták. A fiatalok és a vendéglátósok azonban nem törődtek ebbe bele.

Meghallotta a városvezetés a fiatalok hangját, akik hétvégente éjfélnél tovább akarnak szórakozni. Mint arról beszámoltunk, a város képviselő-testülete parázs, helyenként komoly személyeskedésekbe torkolló viták után januárban döntött arról, hogy korlátozza a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását. Az akkor megszavazott rendelet szerint vasárnaptól csütörtökig 22 órakor (nyáron 23 órakor) kell bezárniuk, pénteken és szombaton legfeljebb éjfélig tarthatnak nyitva. A helyhatóság gyakorlatilag az utolsó pillanatban visszakozott: a rendelet ugyanis március elsején hatályba lépett volna, február 26-án péntek estére viszont rendkívüli testületi ülést hívtak össze, amelyen módosították a rendeletet, amelynek egyik pontja értelmében pénteken és szombaton hajnali 2-ig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek.

Több beadvány érkezett

Az előterjesztésben az azt jegyző dr. Veres Margit (független) polgármester írja: több szórakozni vágyó fiatal kereste meg azzal, hogy olyan mértékben korlátozzák a városban a szórakozási lehetőségeket, hogy kénytelenek lesznek más településre utazni. Elmondták azt is, hogy nem elsősorban arra van igényük, hogy kocsmákba járhassanak, hanem a társas szórakozás lehetősége szűnik meg akkor, ha a vendéglátó egységek nagy része éjszaka zárva tart – áll az anyagban –, ezért úgy gondolják, hogy ahol legalább 80-100 fő befogadására alkalmas vendéglátó egység működik, ott az alkoholfogyasztáson túl több szórakozási lehetőség adódik számukra. A hétvégi hosszabb nyitva tartást a vendéglátósok is kérték – derül ki a testület elé került anyagból. Aszerint az elmúlt időszakban ők több beadvány érkezett, amelyekben azt is igényelték, hogy a vendéglátó üzletek a januárban elfogadottól eltérően már reggeli 5 órától kinyithassanak. Ebben – miként a péntek-szombaton hajnali 2-ig történő nyitva tartásban – engedett a testület, az viszont nem került be a rendeletbe, hogy a legalább 100 főt befogadó vendéglátóhelyekre ne terjedjen ki a szabályozás hatálya. Mint Veres Margit polgármester elmondta, utóbbiról nem szavazott a testület, mivel szóbeli módosító indítvány érkezett, így azt tette fel szavazásra. Az új rendelkezés április 1-jétől érvényes, addig tehát továbbra is reggelig kocsmázhatnak, akik erre vágynak.

HBN-SZZSL


„Nem a csordakúton vannak” – Kiborultak a lakók a bulizók miatt
Balmazújváros – Panaszból nem volt hiány, hosszú távon megoldást nyújtó javaslat viszont nem hangzott el az önkormányzat szerdai közmeg­hallgatásán, amelyet a városban éjjel is nyitva tartó szórakozóhelyek, kocsmák miatt hívtak össze. A becsléseink szerint legalább 60-70 érdeklődő részvételével megtartott fórumon dr. Veres Margit polgármester közölte: az Ifjúsági és Közösségi Házba szervezett koncerteket máshol tartják meg; a művelődési ház elé pedig mozgásérzékelő ref­lektort szerelnek fel, hogy a térfigyelő kamera sötétben is láthassa a rendbontókat.

hirdetés