Túl sok baba vas- és D-vitamin-hiányos

Túl sok baba vas- és D-vitamin-hiányos
© Fotó: AFP
Budapest – A kisgyermekkori hiánybetegségek megfelelő étrenddel megelőzhetők.

A vas- és a D-vitamin-hiány a leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség Közép-Kelet-Európában. Bár Magyarország a régiós átlaghoz képest jobban teljesít, az eredmények nálunk sem megfelelők: az 1-3 éves korosztályban minden negyedik gyermeknek túl alacsony a vas-, és tízből hét babának túl alacsony a D-vitamin – bevitele. Egy kutatás szerint, melyet holland tudósok végeztek a kisgyermekeknél fellépő ásványianyag-hiányokról, a junior gyerekitalok napi fogyasztása segít a megfelelő mennyiségű vas és D-vitamin- bevitelének biztosításában.

Főként az étrend okán

Az élet első ezer napja különösen fontos időszak az egészségfejlődés szempontjából: a helytelen táplálás miatt olyan hiányállapotok és betegségek alakulhatnak ki ekkor, amelyek végigkísérik a gyermek egész életét. A két leggyakoribb hiánybetegség a régióban a vashiány és a D-vitamin-hiány; a közép-kelet-európai kisgyermekek döntő többségét érinti. Mindez komoly problémát jelent, hiszen a vas kulcsszerepet játszik az agyfejlődésben, míg a megfelelő D-vitamin-pótlás hozzájárul a csontok, az immunrendszer, valamint az idegrendszer fejlődéséhez és segít a gyermekkori cukorbetegség megelőzésében is.

A hiánybetegségek elkerülése érdekében egészséges, kiegyensúlyozott, D-vitaminban és vasban gazdag táplálkozás, valamint a D-vitamin képződéséhez elegendő idejű napfényen tartózkodás javasolt. Ugyanakkor a gyakorlatban ezen javaslatok követése gyakran nehezen kivitelezhető. „Az egészséges életmódra való felkészülés már a fogantatás pillanatában elkezdődik. Az élet első ezer napjában a gyermek méhen belüli, majd a születést követő optimális tápanyagellátása és táplálása különös jelentőséggel bír ebből a szempontból – mondta el az egészségügyi világnap alkalmából dr. Tokodi István, gyermek-gasztroenterológus. „A kisgyermekkori vashiány főként étrend eredetű problémákra vezethető vissza. Ez sok esetben csak annyit jelent, hogy a baba válogatós, azaz bizonyos ízű és állagú ételeket elutasít. Jó tudni: az ízpreferenciák már a méhen belüli életben kialakulnak.

HBN