Túl sok a kukorica, ezért lefelé mennek az árak

Debrecen – A világ gabonakészletei magas szinten vannak, ezért sok tere nincs a drágulásnak.

A világ kukoricakészlete – a tavalyi rekordtól alig elmaradva – 1,292 milliárd tonnára várható a 2015/16-os gazdasági évben. Ugyan a kereslet is évről-évre nő, ám a globális kínálat rendre meghaladja azt. Így egyre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárakban, aminek nem lehet más kifutása, mint az árak csökkenése.

Durván felére

Már 2012 utolsó negyedéve óta lefelé mozog a gabonafélék fronthavi jegyzése a világban. Durván a felére estek azóta az árak. Sok tere nincs most a drágulásnak, mert a világ gabonakészletei nagyon magas szinten vannak.

Magyarországon sem járt ettől merőben más utat a gabonapiac, csak a változás dinamikája volt jóval enyhébb. Nálunk mintegy kétharmadára zuhantak ez idő alatt az árak. A sokéves statisztikák azt mutatják, hogy a magyar ár az évnek ebben az időszakában a legalacsonyabb és az új év kezdetével kezd el drágulni. Most is ez várható, de a globális kínálati nyomás ebbe azért bezavarhat. A kukorica betakarításakor általában 16 és 22 százalék közötti víztartalom volt a jellemző, így sok helyen kellett a terményt szárítani.

HBN

Címkék: , , ,hirdetés