Tudós professzorok portréi négy kötetben

Debrecen – Négy kötettel bővült a Debreceni Egyetem tudós professzorait bemutató könyvsorozat.

Tankó Béla, Barta János, Pap Károly és Sarkady János munkásságát dolgozzák fel a Debreceni Egyetemi Kiadó legfrissebben megjelent kiadványai, melyeket december 4-én mutattak be a Debreceni Egyetemen.

A debreceni egyetemen 1914-ben kezdett el tanítani Tankó Béla, a magyar protestáns filozófiai hagyomány képviselője, akit elsősorban vallásfilozófusként ismerünk. A Gáspár László és Valastyán Tamás által szerkesztett, Az autonóm filozofálás jegyében – Tankó Béla redivivus című kötet tanulmányok és hiteles dokumentumok mellett Tankótól származó eredeti szövegeket is bemutat. Barta János irodalomtörténész utolsó éveinek tudományos tevékenységére koncentrál Imre László Barta-monográfiája, ami gazdag képanyaggal idézi meg 1951-től a debreceni professzor emlékét. A Debreceni Egyetem jogelődjének első irodalomtörténet professzora volt az 1872-ben született Pap Károly, akinek szakmai pályáját szintén Imre László foglalta kötetbe. – Kritikával és megértéssel viszonyul Pap Károly életművéhez, elméletileg és történetileg is rátekint az általa képviselt nemzeti konzervativizmusra – értékelte Takács Miklós irodalomtörténész a könyvbemutatón Imre László Pap-monográfiáját.

Sarkady János klasszika-fi­lológus, történész 1969 és 1987 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének vezetője volt, Antik álmok álmodója címmel tanítványa, Nemes Zoltán állította össze a tudós professzort bemutató új könyvet. A kötet különlegessége, hogy egy több mint ötven éve elveszettnek hitt Sarkady-kéziratot is felkutatott és közreadott benne a szerző.

HBN