Olvasói levél

2020.01.11. 16:52

Alig egy lépés a haláltól – szinte mindennap

Egyre gyorsuló világunkban akár a gyalogosok, akár a gépjárművek forgalmában résztvevők naponta sok veszélyhelyzet résztvevői, szenvedői lehetnek.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Aszfalt­útjainkon a fekete jegesség nagy veszélyt rejteget. Könnyen gyorsulhatunk, észrevétlen túllépve az út- és a közlekedési viszonyoknak megfelelő sebességet. Tragikus kimenetelű veszélyt akkor sejtünk igazán, amikor megállni akarunk. Híres király (Dávid) sokféle üldözés és szorongatás között töltötte napjait. Barátja bátorította: ne félj, nincs semmi gond! Ő mégis ismerve a vészhelyzetet, így válaszolt: alig egy lépés választ el a haláltól. Amikor a hírközlés tudtul ad tragikus eseteket, elgondolkodhatunk a kiváltó okokról... Folyamatos stresszben élni sem jó – mondogatják szakemberek –, mégis egy adott időben jelenlévő jótékony félelemérzés, életmentő pillanattá lehet. Ezért érdemes napjainkat kezdeni és végezni valóságos önvizsgálattal, esetleg felpördülésre hajlamos érzelemvilágunk csendesítésével. Olykor a gépkocsivezetők szolidaritásukat különféle jelzéssel tudtul adják, s jeleznek társaiknak egy-egy rendőrségi őrszemes láttán. Az igazi óvójelzés mégis emberi belső világunkból kell, hogy előjöjjön alkalmas időben. Amikor a beálló tél ideje köszöntött ránk, jó fokozott figyelmet fordítani magunk és mások testi-lelki épségének megőrzésére. Épségben maradásunk múlik gyakran egy pillanaton, melyben hallgatunk és engedünk a zajok között is észlelhető sugallatnak. Vidámságot generáló ünnepek után lazítani vágyunk – lassítani üzenetet is hasznos lehet figyelembe vennünk. Sok vesztébe rohanó, későn emlegeti: ha tudtam volna, megálltam volna. Legyen alkalmunk a tél hidege elől csendes szobáinkban, egy új tavasz elérésének reményében való időtöltésre.

Szász Ferenc, Bagamér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában