Tudományos utánpótlás – határtalanul

Akt.:
Jávor András rektorhelyettes
Jávor András rektorhelyettes - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki résztvevőkkel a Debreceni Egyetemen rendez doktorandusz konferenciát a Balassi Intézet.

– A Márton Áron Szakkollégium 2008 óta évente megrendezi a határon túli doktorandusz hallgatók konferenciáját, ahol a szülőföldjükön vagy Magyarországon tanuló PhD hallgatók, fiatal oktatók, kutatók egyaránt lehetőséget kapnak tudományos eredményeik bemutatására, és egyben új kapcsolatok építésére is – mondta köszöntőjében Demeter József. A kollégiumvezető kiemelte: a Debreceni Egyetem legutóbb 2013-ban adott otthont a tudományos tanácskozásnak.

– Intézményünk működésének egyik alappillére a Kárpát-medencei oktatási tér működtetése, amelyben kiemelt szerep jut a határon túli képzések és kapcsolatok megerősítésének, fenntarthatóvá tételének – emelte ki megnyitójában Jávor András általános rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetem szoros partneri kapcsolatot ápol a kárpátaljai, délvidéki, erdélyi, partiumi és felvidéki határon túli, magyar nyelvű oktatást végző felsőoktatási intézményekkel.

– Önök azok, akik hazájukban a magyar nyelvű képzések utánpótlásbázisát jelenthetik és biztosíthatják a jövőben a határon túli magyarság tudományos életének fenntartását – mondta a konferenciára érkező fiataloknak Jávor András.

A március 4-i rendezvényen összesen 83 előadás hangzik el az irodalom-, nyelv-, történelem-, politika-, vallás-, társadalmi- és a természettudományok területéről. A konferencia anyagát utólag elektronikus kiadvány formájában is megjelenteti a szervező Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiuma.

– unideb.hu –
hirdetés