Tudományos munkákat ismertek el Debrecenben

Tudományos munkákat ismertek el Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Emberközpontú tudomány címmel nyílt meg idén a Magyar Tudomány Ünnepe.

A cím azt hivatott jelezni, hogy a tudomány érdekes és izgalmas, valamint csak a társadalommal együttműködve képes gyors fejlődésre.

A rendezvényen ezúttal is bemutatkoztak az MTA Lendület programjának nyertes pályázói. Egyikük Sramkó Gábor, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Növénytani Tanszékének posztdoktora, aki háromtagú kutatócsoportjával a sztyeppei élőlények eredetét vizsgálja. Bemutatkozott továbbá Török Péter, a DE TTK tudományos tanácsadója, kutatócsoport-vezető. A Lendület pályázatban a szárazföldi és vízi élőlényközösségek funkcionális összetételét alakító tényezőket, illetve a közösségben zajló folyamatokat vizsgálja.

Fotó: Pixabay
Egy „magyar tudományos társaság” alapításának gondolata már az 1791. évi országgyűlésen felmerült. Az 1825-ös reformországgyűlésen felállítását ismét felelevenítették. Gróf Széchenyi István is felszólalt 1825. november 3-án: „a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára”...

A megnyitón átadták az MTA Atomki Szalay Sándor-díját. Ezt idén Pécskay Zoltán, az MTA doktora vehette át. – Pécskay Zoltán a magyar és a nemzetközi földtanban hosszú ideje maradandót alkot, öregbíti az Atomki hírnevét, ezért teljes mértékben rászolgált a Szalay-díjjal járó megbecsülésre – hangzott el. Ratalics László, a Hajdú-bihari Napló munkatársa egyik szervezője annak, hogy az MTA DAB révén rendszeresen cikkek jelenjenek meg a megyei napilapban és annak internetes oldalán. Tevékenységéért az MTA DAB „A tudomány támogatásáért” érmet érdemelte ki.

Nagy ötletek elismerése

Az ünnepségen kiosztották az Észak-alföldi Innovációs Díjakat is. Ezekkel ismerik el a nemzeti tekintetben vagy a régióban kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést szolgáló tevékenységet, valamint a kimagasló gazdasági teljesítményt.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Az egyik kitüntetett a Pharma Print Kft., melynek innovációjával a betegtájékoztatók amerikai piacra szállítása is megvalósult. Az Ocular Soft Kft. a 21. század látásigényeire szabta komplex szemvizsgálatát, ezzel pedig díjat nyert. A GLOSTER Kft. pedig komplex konzervgyártási technológiai sort fejlesztett ki, melynek révén megvalósítható, hogy a technológiai folyamatban a töltőanyag a legnagyobb mértékben megőrizze eredeti tulajdonságát, élvezeti és tápértékét, így kiváló minőségét is.

HBN