Tudományos ipari park legyen

Tiszafüred – A teljes foglalkoztatást adó és legalább nettó 120 ezret fizető beruházások jöjjenek.

Az egykor jelentős és viszonylagos jólétet adó szocialista nagyipar romjaiból kinőve, mintegy két évtizedes késéssel, igencsak lendületes fejlődésnek indulhat a Tisza-parti város gazdasága. Stratégiai kormányzati cél Tiszafüreden egy ipari park létesítése. A munka két éve kezdődött, az ipari parki címet az idén kapta meg a terület. A cél azonban a tudományos fokozat elérése.

Ha kell, lesz terület

– Ezzel többek lehetünk a régió korábban létesült ipari parkjainál, előnybe kerülhetünk a befektetőknél, no meg az ilyen fokozatú parkok esetében az Európai Unió támogatása nagyobb, elérheti a 60 százalékot is – indokolja a fejlesztési irányt Nagy József vállalkozó, az ipari park tulajdonosa, vezetője. – A Debreceni Egyetemmel, a vidékfejlesztési és a gazdasági tárcával, valamint a polgármesteri hivatallal együttműködve, támogatásukat bírva tervezzük, hogy a tudomány találmányait magas hozzáadott értékkel a tiszafüredi ipari parkban állítjuk elő, majd azokat reményeink szerint jó áron tudjuk értékesíteni.

Új területek bevonásával, valamint a ’90-es évek elején tönkrement gyárak telepeit folyamatosan felújítva, korszerűsítve fokról fokra alakul az ipari park Tiszafüreden. Alakulásakor 34 hektár nagyságú volt, folyamatos területvásárlásokkal növeljük. Ha kevésnek bizonyul, önkormányzati területekkel tudják bővíteni. A telephelyek megújítását leginkább saját forrásból végzi Nagy József. Egyetlen pályázatot – 196 millió forint értékben – nyert eddig. Az infrastrukturális fejlesztésre uniós, kormányzati és megyei források állnak rendelkezésre. Az önkormányzat zöldmezős beruházásokra alkalmas területekkel lehet jelen az ipari parkban.

Három gyár már biztos

– A lehető legtöbb munkahely, ez a legfontosabb cél az ipari parkkal – jelenti ki Nagy József, majd hozzáteszi, hogy persze az sem mindegy, hogy milyen munkahelyek legyenek ezek. – 8 órás, minimum nettó 120 ezer forint fizetés, azért, hogy az itt munkát vállaló jövedelme hosszútávon kiszámítható, jövője tervezhető legyen. Ilyen feltételekkel saját maga és családja boldogulása érdekében akár hitelt is tud felvenni a dolgozó. Minimálbéres vagy idényjellegű foglalkoztató helyett a magasabb bért fizető, hosszú távra tervező vállalkozásokat részesítjük előnyben. Vállalásunk szerint 2020-ig 500, 2015. végéig 100 új munkahelyet hozunk létre az ipari parkban. Ez utóbbi meg is lesz!

Nagy József elmondta: a következő hetekben már a gépeket telepítik és kezdődhet a munkások betanítása, hogy egy magyar találmány nyomán, az országban náluk létesüljön egy környezetvédelemmel, hulladékfeldolgozással kapcsolatos beruházás. Egy másik munkahelyteremtő folyamat is elindult. Novemberben írják alá a szerződést egy kínai befektetővel, amely a terméke alapanyaga miatt választotta telephelyül a tiszafüredi ipari parkot. Vágóhídi melléktermékekből, a világban egyedi eljárásnak számító technológiával luxuscikkeket állít majd elő.

– És persze dolgozunk egy harmadikon is – folytatja Nagy József. – A Debreceni Egyetemmel, két szaktárcával, az iparkamarával és a mezőtúri gépészeti főiskolával a hátunk mögött szeretnénk ideintegrálni egy GPS alapú mezőgazdasági technológiát. Ennek a lényege, hogy a traktor vezető nélkül tud munkát végezni. A termék iránt már van traktorgyártó érdeklődő. Idővel szeretnénk egy autóiparba bedolgozó üzemet is idehozni. Itt leginkább nők dolgoznának, pótolnánk ezzel a megszűnt ruhaipart. Végeredményben sok lábon álló ipari parkot szeretnénk, ahol minden korosztály, férfiak és nők, továbbá minden féle iskolai végzettségű ember munkát talál.

HBN-KZS