„Tudod, a csaj, aki Majkáékkal énekel!”

Kollányi Zsuzsi
Kollányi Zsuzsi - © Fotó: Matey István
Debrecen – Kollányi Zsuzsi karrierje a saját elképzelései szerint alakul, reméli, a folytatás is hasonló lesz. Interjú az énekesnővel.

Hadd kezdjük egy találós kérdéssel! Már biztosan hallottad és megcsodáltad a hangját, vélhetően ismerős az arca is, de a nevét valószínűleg nem tudod. Ki az? A megfejtés Kollányi Zsuzsi, akit sokan csak úgy ismernek, „tudod, a csaj, aki Majkáékkal énekel”. A megfogalmazás helyes, de ettől sokkal többet letett már az asztalra a csinos tehetség! A nagyszerű hangú énekesnővel a Hallban beszélgettünk, a Majka & Curtis Live előtt.

Az első komolyabb megjelenésed a nagy nyilvánosság előtt a 2011-es X-Faktor volt. De mit csináltál a tehetségkutatót megelőzően?

Kollányi Zsuzsi: Az alapjaim megvoltak, hiszen 7 éves koromtól zeneiskolába jártam, tanultam hangszereken játszani, 16 esztendősen a könnyű műfajjal is megismerkedtem, s 3-4 éve dolgozom komolyan zenészként. A képzésemet illetően, azokat a dolgokat, amelyeket mások dicsérnek a munkámban, illetve a zeneiségemben, azt nem tanították, én sajátítottam el.

A tehetségkutatóban bejutottál a legjobb 25 előadó közé. Milyen nyomokat hagyott benned az X-Faktor?

Kollányi Zsuzsi: Igazából semmi extrát, se negatívat, se pozitívat. Barátokon kívül az „égegyadta” világon semmit nem kaptam az X-Faktortól.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Több ilyen jellegű műsorba nem jelentkeztél?

Kollányi Zsuzsi: Nem. Méghozzá azért, mert úgy gondolom, ha az ember tisztában van saját magával és az elképzeléseivel, akkor nincs erre szüksége. A munka és az akarat mindig meghozza a várt eredményt, függetlenül bármilyen támogatástól. Úgy érzem, ezt az én példám jól tükrözi.

Hat évig énekeltél a StereoTone nevű együttesben, ám tavaly feloszlott a partyzenekar. Arról szóltak a hírek, a döntés egyik oka az volt, hogy rengeteg vokalistafelkérést kaptál.

Kollányi Zsuzsi: A StereoTone-nal amit lehetett – szakmailag, emberileg és zeneileg – azt megtanultam és végigcsináltam, de új kihívásokat kerestem. Szerintem ez normális akár egy zenekar, akár egy civil ember életében. Amúgy az egykori zenésztársak megértettek, nincs probléma, mentálisan nem sérült senki, azóta is barátok vagyunk.

Vokalistaként kikkel dolgoztál együtt az évek során?

Kollányi Zsuzsi: Szép fokozatosan alakultak ki a felkérések, lényegében az egyik hozta a másikat maga után. Nagyon sok remek zenésszel dolgoztam már együtt, többek között a Király testvérekkel, Lindával, illetve Viktorral, Radics Gigivel, Bereczki Zolival, Majkával és Curtisszel. Rengeteg stúdiómunkám is van, amivel szinte az összes olyan előadónak vokáloztam, akik jelenleg a hazai piac részét képezik.

A művészvilágban szinte mindenki szeretne a középpontba kerülni. Te megpróbálkoztál már a szólókarrierrel?

Kollányi Zsuzsi: Kifejezetten a vokálozással három éve foglalkozom , s ez idő alatt amit lehetett, azt végigjártam. Mivel nagyon gyorsan haladtam ebben a műfajban, most azt érzem, eljött az idő azzal a gondolattal foglalkozni, hogy szólókarrierbe kezdjek.

Bár a szakma ismer, sőt elismer már évek óta, a nagyközönség számára az igazi áttörést a Majkával közösen előadott Eléglesz című dal hozta meg, a klipet már több mint 4 millióan nézték meg január óta. Miben változott az életed az elmúlt közel két hónapban?

Kollányi Zsuzsi: Semmiben. Mindössze annyi változott, hogy Facebookon sokkal több elismerő levél érkezik, mint korábban. A mindennapi rutinom ugyanaz, mint korábban.

Milyen volt az Eléglesz készítése? Érzelmileg elég viharos jelentekkel van tele a klip.

Kollányi Zsuzsi: Szórakoztató. Sokat nevettünk Petivel (Majoros, azaz Majka – a szerk.) a forgatás alatt, s a nap végére teljesen elhittem, hogy gyűlölöm. Persze ezen ő nagyon jól mulatott. Amúgy nagyszerű volt a forgatás, Indián rendezte, akivel eleve nagyon sokat dolgozunk együtt.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Most forgattátok az első önálló klipedet. Milyen dalra számíthatnak a rajongók?

Kollányi Zsuzsi: Hasonlóan szerelmes dal lesz, mint az Eléglesz, azaz a szerelemnek nem a legkellemesebb oldalát fogja meg. Gyakorlatilag az a várakozással teli, kicsit frusztrált, folyamatosan a másikra váró, de nem teljesen beteljesedett, ám azért mégis szerelmes vagyok típusú életérzést próbálja átadni. Szerintem a fiúk és a lányok is magukénak érezhetik, ráadásul szöveg tekintetében – amit Majka írt – teljesen uniszex a témája. Ez a dal az Eléglesz előéletének tekinthető.

Rengeteg csaj irigyel, hiszen Majkával és Curtisszel léphetsz színpadra estéről estére. Tényleg olyan hatalmas „flash” a srácokkal együtt dolgozni, koncertezni, mint ahogy azt sokan gondolják?

Kollányi Zsuzsi: Igen is, meg nem is. Egyrészről gyakorlatilag bulizni járunk, amiért más emberek belépőt fizetnek, mi pedig gázsit viszünk haza. Másrészről ez mégiscsak egy munka, nekem például most arcüreggyulladásom van, de ugyanúgy ki kell állnom a színpadra, mint máskor. Persze vannak más nehézségek is, de szeretjük ezt csinálni, s azt gondolom, hogy mindannyiunk nevében mondom, szerelmesek vagyunk ebbe a szakmába.

Majka nagyon szigorú főnök hírében áll.

Kollányi Zsuzsi: Valóban az, de nagyon jó vezető. Szigorú, ám azt gondolom, hogy csak annyira, amennyire szükséges. Egyrészt figyelmes, kíváncsi a véleményünkre, s próbálja figyelembe venni mindenkinek az érdekeit. Akkor válik szigorúvá, amikor szükséges, ha fejetlenség, esetleg fegyelmezetlenség van.

Szinte állandó résztvevője vagy a Pilvakernek. Miért fontos számodra, hogy részese legyél ennek a produkciónak?

Kollányi Zsuzsi: Tetszik, ahogy ez a műsor próbálja a nemzeti öntudatot erősíteni a fiatalokban. Szerzők, szervezők egyaránt azon dolgozunk, hogy egyre jobb dalokat készítsünk. Nagy figyelemmel, hozzáértéssel és érzékenységgel keresünk minden vershez olyan dallamvilágot, illetve melódiákat, amelyek könnyen megjegyezhetők. Szakmailag és rendezettség szempontjából is fejlődünk, évről évre jobbak lettünk. Összegezve: nagyon-nagyon szuper produkció, rendkívül tehetséges és klassz emberekkel.

Szabadidődben milyen zenét hallgatsz? Kik a kedvenc előadóid?

Kollányi Zsuzsi: Újabban rászoktam Missy Elliottra és Conrad Sewellre, de egyébként szívesen hallgatok mindent. A közelmúltban például beleszerettem Pankastic és Oláh Gergő közös dalába, a Bújjunk el-be, ami egy meseszép szám, annyira szívet melengető, hogy az ember legszívesebben virágot szedne. Nem mellékesen fontosnak tartom a dalok szövegét is.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Tekintsünk a jövőbe! A karriered szempontjából mivel lennél elégedett pár év múlva?

Kollányi Zsuzsi: Ha minden úgy halad, ahogy az elmúlt három esztendőben, akkor tökéletesen elégedett leszek. Azt remélem, a következő években lesz még jó pár klip, amelyekben együtt dolgozhatok Petiékkel, vagy akár más, általam megbecsült művészekkel. Pont a napokban beszélgettünk Majkával, hogy jó lenne Pápai Jocival egy duett, hiszen mindketten igazi művészlelkek vagyunk, de nagyon sok dilivel megspékelve, így tuti szórakoztató lenne a közös munka.

A vágyaim közé tartozik még Oláh Gerivel minimum egy közös szám, mert nagyon tetszik az alkotói energia és vitalitás, ami emberként, illetve előadóként jellemzi. Arról nem is beszélve, hogy szeretem a roma kultúrát, természetesen a cigányzenével együtt. Művész barátaim jelentős hányada roma származású, akik rendkívül muzikális, kiváló tehetségű és nagyon nyitott, jószívű emberek. Szeretném, ha a társadalom méltó helyen kezelné ezt a gazdag zenei és kulturális örökséget hazánkban is.

– Boros Norbert –