Tudni akarják a cégek véleményét a cívisvárosban

A teraszok engedélyeztetését már megkönnyítette a városvezetés
A teraszok engedélyeztetését már megkönnyítette a városvezetés - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az EDC Debrecen trendszerűen meg akarja ismerni, hogy miként látják a várost, mint üzleti környezetet.

A múlt évi első forduló után hamarosan ismét megkérdezik a helyi kis- és középvállalkozásokat arról, hogy milyennek találják a debreceni üzleti klímát. A város gazdaságfejlesztésért felelős szervezete, az EDC Debrecen a felméréshez a cégek közreműködését kéri.

Az első körben a Szinapszis Kft.-vel közös kutatás során 220 gazdasági társaságtól sikerült visszajelzést kapni, ezek 85 százaléka vállalkozásbarátként jelölte meg a várost, míg az üzleti kilátások tízből hét megszólított esetében pozitívan festenek, azaz ennyien javulásra számítanak. Az EDC-nél tartott szerdai sajtótájékoztatón arról is beszélt Póser Zoltán ügyvezető, hogy a felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka újra befektetne, több mint kétharmaduk pedig végrehajtott valamilyen üzleti fejlesztést 2016-ban. A kutatást azért tartja fontosnak, mert a számokban is kifejezett visszajelzéseket mérni tudják, így pedig a fejlődés útját is könnyebb megtalálni.

Beavatkoztak a teraszoknál

Az EDC a felmérés eredményeit megosztja a debreceni városvezetéssel, ami megint csak a problémákra való érzékenyebben reagálást szolgálja. Barcsa Lajos alpolgármester példát is említett. – Tavaly az igényfelmérés időszakában több vállalkozásfejlesztési kerekasztalt tartottunk, többek között az iparági szereplőket is leültettük egymással.

A vendéglátósok esetében kiderült, hogy a teraszok polgármesteri hivatali engedélyeztetési eljárása rendkívül bürokratikus, körülményes, hosszú. A problémát megismerve léptünk, a szabályozás felülvizsgálatával 30 munkanapra rövidítettük az engedélyezési eljárást, ha ennyi idő alatt nincs döntés, akkor a kérelmet engedélyezettnek kell venni.

Ráadásul már nem kell évente végigjárni ezt az utat, hanem akár 3 évre is kérhető engedély – osztotta meg az alpolgármester, hozzátéve: a lényeg, hogy az EDC a kkv-k megkérdezésével térképezze fel a hasonló visszásságokat, s hacsak nem kell magasabb szintű jogszabályt alkotni, módosítani, akkor az önkormányzat partner a cégek életének ésszerű könnyítésében.

Póser Zoltán arra a kérdésünkre reagálva, hogy milyen visszatérő problémákat fedett fel a tavalyi kutatás, úgy válaszolt, a mikrovállalkozások adminisztrációs terhe éppen ilyen elem, ezért most igyekeznek konkretizálni, lehet-e csökkenteni ezen.

Mint elhangzott, Debrecenben körülbelül 9500 cég működik, ezek 97 százaléka hatnál kevesebb személyt foglalkoztató mikrovállakozás, míg a város gazdasági erejének 80 százalékát 300-400 kkv és nagyvállalat adja. Az anonim, évente kétszer végrehajtandó felmérés során igyekeznek ezeket az arányokat is leképezni a megkérdezettek körében.

HBN-RaL