Tudjunk meg többet a folyékony nitrogénes szállításról

Tudjunk meg többet a folyékony nitrogénes szállításról
Gyakran láthattuk már egy-egy vérvétel során, hogy hűtőládaszerű táskákban utaztatják a vért. De tudjuk azt, hogy ez nem csak egy egyszerű transzportálás A pontból B pontba?

Egy vérkészítmény, egy szöveminta, spermium vagy akár egy házaspár leendő jövőbeli gyermekének eljuttatása a kívánt intézménybe ennél jóval bonyolultabb és összetettebb feladat. A legfontosabb a megfelelő szállítási eszköz (és itt nem egy autóra vagy rakodókocsira gondolunk), hogy a minta sérülés nélkül érkezhessen meg a címzett részére.

Mélyfagyasztott minták szállítása

Leggyakrabban a lombikprogramok során merül fel az, hogy a lefagyasztott embriókat másik helyszínre kell szállíttatni. Ilyenkor elkerülhetetlen a legoptimálisabb szállítási módszer megtalálása. Ennek leginkább a TamTraCo szállítóedényei felelnek meg, melyek a nitrogén gőzében -196 Celsius fokon történnek. Ezeket az edényeket használat előtt természetesen fertőtlenítik és lehűtik.

Hogyan is történik pontosan ez a szállítás?

Az utazás előtt ahogy már említettük lehűtik az edényeket, fertőtlenítik, mely folyamatokat már 36 órával az indulás előtt megkezdenek. Fontos hogy mindvégig biztosítva legyen a szállítás alatt az igényelt hőmérséklet a szállítóedényben. A legtöbb esetben maga a szállítás pár óra alatt meg is történik, de ezek az edények alkalmasak lennének akár 20 napig is megőrizni a minták kívánt hőmérsékletét. Folyékony halmazállapotú nitrogén nem szállítható közúti közlekedésben, ezért dry shipper technikát alkalmaznak a gyártók az edények készítése során, az edények belsejében pedig egy hidrofób abszorbens anyagot tesznek. Ezt az anyagot folyékny nitrogénnel töltik, így a tartályban lévő úgynevezett kriogén hőmérsékleten vihető a minta.

Káros-e vagy sem?

A követelmények és a szabályok teljes betartása mellett nem. Ha a hűtésre szolgáló nitrogén a megkövetelt nagyon szigorú szabályoknak megfelelően és kettős falú tartályban van, tehát a külső és a belső fal közötti rész légmentes, nem tartozik az ADR ( azaz a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai megállapodás) előírásainak hatálya alá. Minden olyan feltételnek, mint pédául a tartályok tervezése, gyártása, előállítása, és használata a normális szállítási feltételek között meg kell felelniük.

A TamTraCo cég edényei mindamellett, hogy megfelelnek ezeknek az előírásoknak, a szállítást végző kollégák állandó képzéseken vesznek részt, ahol elsajátítják a humánminta szállítási követelményeket és jogi rendelkezéseket. Igaz, hogy történhetnek olyan előre nem várt közúti balesetek, katasztrófák, melyre egyszerűen nem lehet felkészülni, így ezekre az esetekre a TamTraCo cégnek a szállított árúra teljeskörő felelősségbiztosítása van.

Amennyiben bármilyen bizonytalanság merül fel Önben a biztonságos szállítással kapcsolatban, kérjük vegye fel kollégáikkal a kapcsolatot.

– PR cikk –

Címkék: