Tudás nélkül nincs termelés – Megnyílt a Farmer-Expó

Akt.:
Tudás nélkül nincs termelés – Megnyílt a Farmer-Expó
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A megfelelő szaktudás nélkülözhetetlenségéről, valamint a még több öntözhető mezőgazdasági terület szükségességéről beszéltek elsősorban a szónokok a XXIV. Farmer-Expó szerdai megnyitóján a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjában.

Elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem nem véletlenül tűzte zászlajára az egészségipari kutatás-fejlesztést, miként az sem véletlen, hogy a Brüsszel által jóváhagyott vidékfejlesztési operatív program forrásainak elsődleges címzettje a kis- és középvállalkozói szektor.

A Brüsszel által a napokban elfogadott vidékfejlesztési operatív program részeként a magyar gazdák az elkövetkező években olyan képzéseken vehetnek majd részt, ahol uniós támogatással módjuk nyílik a tudásukat felfrissíteni, illetve új ismeretekre szert tenni – erről Kiss Miklós, a vidékfejlesztési tárca államtitkára beszélt a Farmer-Expón.

Súlyos milliárdok

A szakpolitikus utalt arra, hogy az említett program keretében 2020-ig mintegy 1300 milliárd forint fejlesztési forrás jut a magyar vidékre, melynek elsődleges címzettjei a kis- és középvállalkozók lesznek. A prioritást élvező szektorok közül az élelmiszer-feldolgozást, a kertészetet, valamint az öntözés-fejlesztést külön is szóba hozta.

Jávor András, az egyetem rektorhelyettese szerint ahhoz, hogy az ágazatban megfelelő válaszokat lehessen adni a folyton változó világ kihívásaira, a biológiai, a kémiai és a műszaki ismeretek harmonizációjára van szükség. Az intézmény a maga sajátos eszközeivel ebben próbál a gazdálkodóknak segíteni. Megemlítette, hogy a következő években rengeteg pénz érkezik az ágazatba, ezért kulcskérdés, hogy a források hatékony felhasználása érdekében megtaláljuk a legjobb pályát, a legjobb játékrendszert és persze a legjobb játékosokat.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke bejelentette, hogy Hajdú-Bihar és Szabolcs megye közösen készít elő egy olyan programot, melynek révén a két megye öntözhető mezőgazdasági területei számottevően nőhetnek.

Papp László, debreceni polgármester pedig egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a város jövője nem kis részben éppen a mezőgazdaság teljesítményétől függ.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A kenyér ünnepe

Az agrárkamara jóvoltából az idei Farmer-Expó adott otthont a kenyérünnepnek is, melynek keretében megszentelték az új kenyeret. Az expón a rendezvény négy napja alatt 18 ezer négyzetméteren 250 hazai és külföldi kiállító mutatja be a termékeit, szolgáltatásait. A kiállítás mottója (Megfelelő szaktudás nélkül nincs hatékony termelés) jegyében ezúttal is szakmai tanácskozások, konferenciák színesítik az agrárium egyik legjelentősebb hazai seregszemléjét, melyre mintegy 30 ezer látogatót várnak a szervezők.

HBN-PA