Helyi kultúra

2019.05.24. 08:55

Mosoly, ének, tánc, hagyományok

A Sárrét és a határontúli néptánckultúra találkozási helyszíne volt Püspökladány.

Fotó: olvasói felvétel

Immár 25. alkalommal rendezték meg a városban a Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó Fesztivált. A programsorozat május 17-én hagyományosan kiállításmegnyitóval, előadással és táncházzal indult. A kiállítást Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg. A város nevében Kiss Zsigmond alpolgármester köszöntötte a szervező Kenderkóc Hagyományőrző Egyesületet, az együttes vezetőjét, Nádas Imréné Szabolcsi Ildikót és a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptáncegyüttest (fenti képünkön), akik évek óta visszatérő vendégei a találkozónak.

Kiállításmegnyitó
Fotó: olvasói felvétel

A Sárrét tudósa, Szűcs Sándor című kiállításról Tányér József, a Püspökladányi Tájékoztató Központ intézményvezetője tartott informatív ismertetőt. Rácz Endre szerepi költő személyes élményeit osztotta meg a Háromföld tudós kutatójáról, majd a Sárrétjén nevelkedtem című verses, zenés blokkját adta elő. Ezt követően a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület énekelt sárréti pásztordalokat.

Rácz Endre költő
Fotó: olvasói felvétel

Másnap gyönyörű tavaszi idő fogadta a fesztiválra érkezőket. Az ünnepélyes fesztiválnyitó és szalagkötés helyszíne ezúttal is az 1848-as emlékmű és a park volt. Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a pedagógusok, tánctanárok áldozatos munkáját, és kiemelte a fesztivál kulturális értékmegőrző szerepét.

Fotó: olvasói felvétel

Találkozás, a kultúrák találkozása

A népzenei, néptáncos csoportok, egyéni előadók, mesemondók bemutatójának a szabadtéri színpad és környéke adott helyet. A házigazda – Kicsimpolya, Csimpolya, Kenderkóc együttesek – valamint a helyi fellépők, a Kossuth Olvasókör, az óvodások, az általános iskolások ének-, mese- és táncprodukcióját színesítette a térségből érkezett előadók műsora. A kulturális eseményt ezúttal is kézműves játszóház és lovasbemutató egészítette ki.

A fesztivál befejező műsorszámaként a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptáncegyüttes fergeteges táncjátékát láthatták az érdeklődők.

Tóthné Szabó Mária, a Magyar Kultúra Lovagrendje nevében köszöntötte a székelyudvarhelyi néptáncegyüttest, vezetőjüket Both Arankát, a Magyar Kultúra Lovagját. Beszédében kiemelte: a táncukban benne volt kicsinyben az egész világ, az elszakított területek táncai, a jóság, az erő, a szeretet.

TJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában