Vigyázat, dementorok!

2019.06.01. 15:30

Harry Potter-tortával villantott a debreceni dekoratőr

Barta Andrea debreceni versenyző harmadik helyezést ért el a közelmúltban rendezett Palotási Tortafesztiválon, melyre egy különleges, Harry Potter ihlette alkotással nevezett be. Elmondta, a versenyen a látvány mellett több szempont alapján választották ki a nyerteseket, fontos kritérium volt az is, hogy ehető legyen a pályamű minden részlete. A fűszálakat és ágakat például üveg- és rizstésztából készítette el.

– Nagyon szeretem a Harry Pottert, ezért döntöttem úgy, hogy a Palotási Tortafesztiválra benevezett alkotásomban a könyvekből és filmekből jól ismert karaktereket jelenítem meg. A cukormunkámon, mellyel sikerült a harmadik helyezést elérnem, Harry, a fúriafűz és három dementor látható éjszakai háttérben. Vicces, hogy az alatt a másfél-két hét alatt, míg készítettem az alkotásom, szinte minden tévécsatornán Harry Potter-film ment – mondta el a Napló érdeklődésére Barta Andrea, aki tavaly ugyanezen a versenyen első helyezést ért el, akkor egy egércsaládot jelenített meg.

– Szeretnék minél többet elsajátítani a cukrászmesterségből, ezért mindig a legjobbaktól tanulok. Igyekszem folyamatosan figyelemmel kísérni, milyen munkákat készítenek a nagyvilágban, nemzetközi téren. Azt vettem észre, egyre többen törekednek valamilyen „repülő” vagy „lebegő” elemet is belecsempészni az alkotásokba. Ezért gondoltam, hogy „repülő” dementorokat készítek – avatott be Andi.

Elmondta még, hogy a versenyen a látvány mellett több szempont alapján választották ki a nyerteseket, fontos kritérium volt az is, hogy ehető legyen a pályamű minden részlete. A fűszálakat és az ágakat üveg- és rizstésztából készítette el, illetve zabkekszet is felhasznált a cukor- és csokoládémasszán kívül. Azt is figyelembe kellett vennie, hogy stabil legyen az alkotás, ugyanis több száz kilométert kellett utaztatni a fesztivál helyszínére. Illetve az időjáráson is sok múlt, kedvezett a hűvösebb idő – köztudott ugyanis, hogy a meleg és a páratartalom nagy ellensége a cukormunkáknak.

Hobbi volt, munka lett

A tortafesztivált immáron hatodik alkalommal rendezték meg Palotás településen, melyre hazánk számos pontjáról érkeztek versenyzők. A verseny kifejezetten a tortákra és az édes süteményekre összpontosít, és szakértő, neves zsűri értékel. – Több kategóriában lehet nevezni cukrászként és amatőrként is, én a cukrászati artisztika kategóriában indultam. Egész életemben szerettem kiélni a kreativitásomat, kerámiáztam, festettem, zenéltem – mesélte a Kiss-Virág Cukrászda munkatársa. Apropó, zene. Andi nem akármilyen váltást követően csöppent a cukrászatba, korábban klasszikus zenészként, fagottművészként dolgozott. Akkor hobbi volt számára a cukrászkodás, mára pedig a zene vált azzá.

„A zenészvilág után most a cukrászaté a főszerep”

– mondta. Fontosnak tartja azonban megemlíteni, hogy inkább tortadekoratőrként, mintsem cukrászként aposztrofálja magát.

– A feladatom a külső látvány megteremtése, már kész tortákkal dolgozom. Nagyon szeretem, hogy tőlem függetlenek azok a rendelések, amiket kapunk. Így nagyon sok kihívás jön velem szembe nap mint nap, hiszen mindig mást kérnek a vendégek. Akkor gyorsan kell ötletelni és megvalósítani az elképzeléseket. Ha versenyre készülök, akkor persze más a helyzet, hiszen akkor egy alkotásra sokkal több idő jut – mondta, hozzátéve, a jövőben mindenféleképpen szeretne nemzetközi versenyekre is kijutni.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában