Trükkösen flörtölnek a tintahalak

Bécs/Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Hím társait becsapva udvarol a Csendes-óceán déli részén élő Sepia plangon nevű tintahal – írták a sydney-i Macquarie Egyetem kutatói a Biology Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban.  

A tintahal hímjei képesek arra, hogy egyrészt célzott jelekkel bűvkörükbe vonják a kiválasztott nőstényt, ugyanakkor a a többi hím számára teljesen érdektelennek tűnjenek. A titok abban rejlik, hogy a tintahalhímek testük egyik oldalán legszebb párzási színüket mutatják, míg a másik oldalukon nősténynek tettetik magukat.

Az ausztrál kutatók a különös viselkedést szabadon élő tintahalaknál figyelték meg a Sydney-i öbölben – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A féloldalas trükk meglepően gyakorinak bizonyult, a nemek találkozásának 39 százalékában sikerült megfigyelni, amennyiben akadt a közelben rivális hím. Mindennek tetejébe a hímek még a szexuális aktus közben is megtartották a külvilág felé a nőstényekre jellemző színezetet, feltehetően azért, hogy megakadályozzák a többi hím zavarást.

A tintahalak a puhatestűek közül a legintelligensebbek. Nem csak kiváló látásuk van, a színüket is kedvükre változtatják, sőt háromdimenziós alakzatokat is képesek utánozni.

 

 

kf \ kut \ bpt

 

MTI

Címkék:


Sporthírek