Trükkös számlákkal bukott meg a hajdúsámsoni cég

Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa a vádlott cselekményeit költségvetési csalás bűntettének és hamis magánokirat felhasználása vétségének minősítette és a vádlottat 800.000.-Ft pénzbüntetésre is ítélte. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 januárjában H. I. vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott tulajdonosa, ügyvezetője volt egy seprű-cirokseprű és kefegyártással foglalkozó hajdúsámsoni székhelyű kft-nek. 2010-ben a cég negyedéves áfabevallásaiban valótlan tartalmú számlákat fogadott be két gazdasági társaságtól és ezek alapján jogosulatlanul áfa levonási jogot is gyakorolt csaknem 60 millió forint értékben. A könyvelésbe beállított és az adóbevallásokban szerepeltetett számlák mögött valós gazdasági esemény nem volt, a termékbeszerzések nem valósultak meg, a számlákon szereplő árumennyiséget a vádlott cége ismeretlen értékesítőktől, bizonylat nélkül szerezte be. A számlákon szereplő pecsétek eltértek a két említett gazdasági társaság által használt pecsétektől. A vádlott ezzel a magatartásával 58.820.000.-Ft összegben csökkentette az adóbevételt.

– Debreceni Ítélőtábla –