Trükkös megoldás

Trükkös megoldás
© Fotó: Matey István
Az utcák, terek átnevezési hulláma nem új keletű. Ismerek olyan idős embereket, akik még nem is csak a szocializmusban használt „keresztségben” emlegetik az utakat, de a szülőktől hallott, II. világháború előttin. Vagy a terület ragadványnevén – például „kutyaszorító” – beszélnek az adott helyről egymás közt. Őket aztán nemigen érdekli a hivatalos huzavona. Sz. Fabók Ágnes írása.

Nem úgy azokat, akiknek minden iratukat cserélniük kell az előírásoknak engedelmeskedő önkormányzatok jóvoltából. S bizonyára akad csoport, mely tagjai annak szurkolnak, hogy választott képviselő-testületük legalább olyan ügyesen oldja meg a névcserét, mint a piliscsabaiak. Ott ugyanis a Károlyi Mihály utca átnevezésére kérte fel a kormányhivatal az önkormányzatot, ők azonban ezt úgy oldották meg, hogy kerestek egy másik Károlyit. Választásuk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem örökös főispánjára esett. E változatlan név mögött változó személy tényét pedig új táblákon közölték a meglévő utcanévtáblák alatt, megkímélve a lakókat az iratcserével járó kellemetlenségektől, s borsot törve a névcserét erőltetők orra alá.

– Sz. Fabók Ágnes –


Letörölnék Gorkij nevét a térképről, de a lakók mást akarnak
Összesen 15 megyei település 21 közterület-elnevezésének megváltoztatását javasolta a kormányhivatal, miután azt nem tették meg az önkormányzatok, noha arra törvény kötelezi a helyhatóságokat. Ennek ellenére több településen, így Debrecenben sem változtatták meg a kifogásolt elnevezéseket.