Történelmi pillanat a spanyolok számára

Történelmi pillanat a spanyolok számára
„Végre el lehet felejteni minden viszontagságot, amely a spanyolokat érte” – mondta David Villa.

Labdarúgás. Teljesen érthető módon ellentétesen fogadták a spanyol és a holland szurkolók a vasárnap esti meccs végkifejletét: amíg Spanyolországban hajnalig önfeledten ünnepelték a világbajnoki címet, addig döbbenet lett úrrá a hollandusokon.

 

Sohasem volt még ekkor ünneplés Madridban

 

Madrid belvárosában, a Pase de Recoletos sugárúton mintegy 300 ezren nézték végig a vb-döntőt a negyven fokos melegben, s egyes beszámolók szerint emberemlékezet óta nem volt ekkora népünnepély Madrid utcáin, mint a lefújást követő órákban. Ropogtak a petárdák, és színes rakéták világították meg a sötét eget, az emberek özönlöttek az utcákra, a főváros közlekedését gyakorlatilag megbénította emberáradat. Rengetegen ünnepeltek – spanyol zászlókat lengetve – Barcelonában is, ahol előző este több mint egymillió katalán tüntetett nagyobb autonómiát követelve Katalóniának.

 

“Mi sohasem változtattunk a játékstílusonkon”

 

„El vagyok ragadtatva, büszke vagyok és örülök annak, hogy a szüleim 1981-ben hoztak össze engem, s így ehhez a csodálatos generációhoz tartozhatok – lelkendezett David Villa, a dél-afrikai torna egyik legeredményesebb góllövője. – Az egész országnak ízlelgetnie kell ezt a sikert. Végre el lehet felejteni minden viszontagságot, amely a spanyolokat érte a világbajnokságok történetében. Most azokra a generációkra is gondolok, amelyek ugyanannyit dolgoztak, mint mi, mégsem jártak sikerrel, szenvedtek és sírtak. Nekem és sok spanyol számára ez életünk legszebb pillanata. Ha egyvalamire igazán büszkék lehetünk, az az, hogy mi sohasem változtattunk a játékstílusunkon, bárkivel kerültünk is szembe, nem úgy, mint ellenfeleink, amikor velünk találkoztak. Szoros mérkőzéseket játszottunk, de végig ragaszkodtunk a saját játékstílusunkhoz, főleg emiatt érdemeltük meg a világbajnoki címet.”

„Szenzációs! Történelmi pillanat ez Spanyolország számára. Ez a diadal sokkal megindítóbb, mint az Európa-bajnoki győzelmünk volt – fogalmazott Iker Casillas, majd Sergio Ramos is „szót kért”: „Történelmi pillanat a mostani, ki kell élvezni. Az ünneplés még csak most kezdődik. Hétfőn megyünk a Colónra és a Cibelesre (madridi terek), hogy találkozzunk a szurkolókkal. Nincs nagyobb elégtétel az életben, mint magasba emelni a világbajnoki trófeát.”

 

“Harmdaik trauma az Oranje számára”

 

A másik oldalon traumáról és gyászról számoltak be az internetes holland újságok, azt követően, hogy az ország labdarúgó-válogatottja harmadszor maradt alul vb-döntőben. „Harmadik trauma az Oranje számára” – ezt a címet adta beszámolójának a De Telegraaf, melynek szakírója szerint „a 2010-es vb holland futballtraumaként vonul be a történelembe”. „Iniesta mélységes gyászba borította az oranjét és Hollandiát” – állította a másik népszerű napilap, az AD internetes kiadása. „Egy vérfagyasztó este végén egyszerűen túlságosan nehéznek bizonyult megkaparintani a világbajnoki címet, a spanyol válogatott túl jó volt, még ha ez csak a hosszabbítás második felében mutatkozott is meg”. ÉKN