Trópusi láz(álmok)

Akt.:
Trópusi láz(álmok)
© Illusztráció: Getty Images
Sok mindent el tudtunk képzelni jövőbelátás gyanánt régebben is, de az, hogy a Tócó partján, mondjuk Debrecen magasságában, esetleg nyugat-nílusi láztól kapjunk súlyos betegséget, az még másfél-két évtizeddel előtt is alighanem meghaladta volna képzeletünk határait. T. Szűcs József jegyzete.


Pedig, az ezt a lázat és egyéb (eddig) trópusi betegséget terjesztő szúnyogok, ha nem a spájzunkban, de egyes fajtáik már Horvátországban, sőt Dél-Magyarországon vannak. Nem ők edzőttek a zordabb éghajlathoz, hanem immár hazánk éghajlata is a kedvük szerint alakul(t). Az eredendő ok természetesen a globális felmelegedés. Amely határait odáig feszegette a szinte kizárólagosan a profitra, az állandó növekedésre fókuszáló gazdálkodási mód, hogy már nem(csak) a jegesmedvéket kell féltenünk a kihalástól. Az emberiség persze még nem veszélyeztetett faj, de az egyes ember igen. Például attól a parlagfűtől sokkal allergénebb növénytől, amely szintén közeledik felénk. Képzeljük el annak következményeit, ha több millió, a mainál sokkal inkább beteg allergiás ember lesz az országban. Márpedig a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy akár ezt, akár a még súlyosabb forró égövi betegségeket új felbukkanási helyén, jelesül például a Kárpát-medencében csak sokévnyi, akár évtizednyi kutatómunka minél hamarabbi befektetésével lehet kezelni. Merthogy ideérnek az, a világ mai menete szerint, bizonyos. S az is, hogy a népességben, háziállatainkban, s házi kedvenceinkben ezekkel szemben semmiféle védekezőképesség nem alakult ki. Merthogy eddig szüksége sem volt rá szervezetünknek. S azt a szintén valós veszélyt még nem is említettük, hogy a leendő, kényszerűen honosított kórokozóink itt, az új körülmények esetleg majd mutálódnak, s az eddigi kezelési módok hatástalannak bizonyulnak velük szemben.

Az bizonyos, hogy ezt a veszélyt semmilyen szögesdrótkerítéssel sem sikerül feltartóztatni. S az szintén biztosra vehető, hogy ezek a jövevények már nagyon is aktívak lesznek, mire például a Paks 2. nevű(láz)álom az irdatlan költségeit kitermelve esetleg némi hasznot is hozna számunkra. Szóval ideje lenne illetékeseinknek felébredniük álmodozásukból. S nem megvárni, míg egy fertőző trópusi szúnyog csípésétől kell ezt megtenniük. ​

– T. Szűcs József –