Trianonra emlékeztek Sáp lakói

Trianonra emlékeztek Sáp lakói
Magyar, legyen hited és lészen országod! – olvasható azon az emlékkövön, melyet pénteken délután a kis falu lakói nemzeti szalagokkal feldíszítve egy országzászló tartóval együtt avattak fel Sápon – tájákoztatta szerkesztőségünket tudósítónk, Péter Imre.

Trianonra Sápon ezen a délutánon még a Teremtő is eső-könnyeit hullajtva emlékezett. Már nem élnek Sápon azok, akik még emlékezhetnének: kilencven éve 1920-ban Földes és Sáp külterületén, alig pár kilométernyire állomásozott a román hadsereg és hónapokig élt a két falu abban a bizonytalanságban, hogy a végleges román határt az esztelen békediktátum miatt a két település közelében jelölik ki.

A pénteki Trianoni emléknapon Sáp egykori lakóira is emlékeztetve az ünnepi Istentiszteletet követően a szakadó esőben, Ferenc József Bükkzsérci református lelkipásztor tárogató muzsikája és a sápi ősi református templom harangzúgása mellett leplezte le Balogh Sándor Sáp és Rákosi Jenő Szent jobb református lelkipásztora a trianoni emlékkövet és országzászló tartót melyet a kis bihari falu református gyülekezete állított példamutató és szeretetteljes összefogással.